Την προκλητική και προσβλητική για τη χώρα μας θεωρία περί γκρίζων ζωνών, επαναφέρει η Άγκυρα, κλιμακώνοντας τις αλλεπάλληλες προκλήσεις των τελευταίων μηνών.
Ενώ η Τουρκία, έχει επανειλημμένα προαναγγείλει γεωτρήσεις, σε μια ακραία πρόκληση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο BBC, έκανε λόγο για αμφισβητούμενα νησιά στο Αιγαίο.
«Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν νησιά των οποίων η κυριαρχία αμφισβητείται. Υπάρχουν βραχονησίδες και βράχια. Πρέπει να προσέχουμε σε αυτά τα θέματα. Πάνω σε ορισμένα από αυτά οι Έλληνες γείτονές μας πραγματοποιούν επισκέψεις σε υψηλότατο επίπεδο με υπερβολικές επιδείξεις και τελετές. Μην με ρωτάτε πώς αυτό επηρεάζει την κατάσταση» είπε ο Ακάρ.
Και συνέχισε: “Τι λέει η Συνθήκη της Λωζάνης; Απαριθμεί τα 23 νησιά και λέει ‘Αυτά δεν μπορούν να στρατικοποιηθούν’. Αλλά, τώρα, 16 εξ αυτών στρατικοποιήθηκαν από τον γείτονά μας. Πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό; Γνωρίζετε κάποια χώρα που έχει χωρικά ύδατα 6 μιλίων και 10 μίλια εναέριο χώρο; Έτσι, στο πλαίσιο αυτών των περίεργων καταστάσεων, οι δραστηριότητες εκλαμβάνονται ως παρενόχληση, ως απειλή. Αυτά είναι λάθος”.
«Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, πολιτικοί με κοινή λογική, κάποιοι ακαδημαϊκοί και απόστρατοι στρατιωτικοί αναλύουν την κατάσταση πολύ καλά. Συμβουλεύω τους Έλληνες φίλους μας να ακούσουν τους δικούς τους πολίτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας στη συνέντευξη που έδωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη.
Διπλωματικοί κύκλοι, όπως αναφέρει το economico.gr, εκτιμούν πως η αναφορά τους σε Έλληνες που συμμερίζονται τις τουρκικές θέσεις βασίζεται στις πρόσφατες δηλώσεις του Χρ. Ροζάκη για το “απομωνομένο Καστελόριζο”. Και πιστεύουν ότι αυτή η συζήτηση που άνοιξε στο εσωτερικό της χώρας με αφορμή αυτές τις δηλώσεις ήταν εθνικά επιζήμια.
Για νηνεμία στο Αιγαίο πασχίζει το Βερολίνο
Την επόμενη Δευτέρα θυμίζουμε, οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα συζητηθούν στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18/7 όπου και πάλι στην ατζέντα περιλαμβάνεται το ίδιο ζήτημα.
Η γερμανική προεδρία της ΕΕ σκοπεύει να καταβάλει όσες προσπάθειες χρειαστούν, για την εξομάλυνση τόσο των ευρωτουρκικών όσο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων με κεντρικό στόχο την αποτροπή θερμού επεισοδίου.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκνεύρισε την Άγκυρα
«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, όχι με δίκη μου υπαιτιότητα.Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε». H επισήμανση αυτή του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε χθες στον ρ/σ ΣΚΑΪ δείχνει ότι έχει σκοπό να επιμείνει στην τακτική των ανοιχτών διαύλων με την Άγκυρα: «Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε», υποργάμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ χαρακτήρισε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, παράνομο και τόνισε ότι «πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο.»
Κατά συγκλίνουσες διπλωματικές εκτιμήσεις, ίσως αυτή ακριβώς, η τελευταία αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη να προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα που εκφράστηκε στη συνέχεια με τις απαράδεκτες νέες προκλητικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ.