Κόκκινος συναγερμός στις ΗΠΑ, λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού έχουν τεθεί οι ΗΠΑ, λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού,  που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και τείνει να εξελιχθεί σε αναζωπύρωση της πανδημίας, ενώ μέρος της χώρας είχε ήδη εισέλθει σε διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Η αμερικανική επιστημονική κοινότητα έκρουσε την Παρασκευή ηχηρό «καμπανάκι» με φόντο την αύξηση των κρουσμάτων. Πιο χαρακτηριστική, ήταν  η παρέμβαση  διευθυντή του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, Αντονι Φάουτσι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει  “σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές».

Σε συνέντευξή του στον Λευκό Οίκο, ο κορυφαίος επιδημιολόγος, απηύθυνε έκκληση ιδίως στους νέους σχετικά με την ατομική ευθύνη τους, υπογραμμίζοντας πως ζουν σε μια «διασυνδεδεμένη» κοινωνία: «Εάν μολυνθείτε, θα μολύνετε κάποιον άλλο, που θα μολύνει με τη σειρά κάποιον άλλο. Και στο τέλος, θα μολύνετε κάποιον ευάλωτο, ίσως μια γιαγιά, έναν παππού, έναν θείο σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία ή ένα παιδί με λευχαιμία», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τα παραπάνω έρχονται στον απόηχο του νέου ρεκόρ κρουσμάτων που κατεγράφη στη χώρα την Πέμπτη, ξεπερνώντας τα 40.000 περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος υψηλότερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων του ιού στις ΗΠΑ ήταν 36.400 και καταγράφηκε στις 24 Απριλίου.

Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν και το αγωνιώδες μήνυμα του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, ο οποίος, με σαφείς αιχμές και κατά των παραινέσεων του Ντόναλντ Τραμπ όλο αυτό το διάστημα για άνοιγμα της οικονομίας, έκανε λόγο για «αδιαμφισβήτητα, αδιάψευστα αποδεικτικά στοιχεία» που δείχνουν ότι έκαναν λάθος οι Πολιτείες που χαλάρωσαν τα μέτρα περιορισμού προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία.

«Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα. Θα πω, Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα», σημείωσε ακόμη.

Ήδη αρκετές Πολιτείες, όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Αριζόνα, έσπευσαν να «παγώσουν» τις κινήσεις χαλάρωσης των μέτρων. Μάλιστα, ο κυβερνήτης του Τέξας έδωσε εντολή, μεταξύ άλλων, να κλείσουν τα μπάρ στην Πολιτεία, ενώ σε απαγόρευση πώλησης αλκοόλ στα μπαρ προέβησαν οι αρχές της Φλόριντα.

Και ο ίδιος ο Τραμπ, πάντως, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή ακύρωσε την τελευταία στιγμή την αναχώρησή του προς το Νιου Τζέρσεϊ, όπου επρόκειτο να περάσει το Σαββατοκύριακο.