Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα: "Έχουμε κι εμείς δικαιώματα στη Μεσόγειο" - Ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Φαέντ Μουσταφά, μιλώντας στα τουρκικά ΜΜΕ, “ταράζοντας τα νερά” στην ήδη ταραχώδη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, έπειτα και την συνεχή τουρκική προκλητικότητα.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.

Όπως δήλωσε ειδικότερα, η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να ακολουθήσει το μοντέλο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία και να υπογράψει αντίστοιχο σύμφωνο.

«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε ιδέα εμβάθυνσης των σχέσεών μας με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για αποκλειστικές οικονομικές ζώνες», είπε εμφατικά ο Φαέντ Μουσταφά.

«Έχουμε επίσης δικαιώματα στη Μεσόγειο. Η Παλαιστίνη έχει μερίδια πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτούς τους τομείς με την Τουρκία και να υπογράψουμε μια συμφωνία» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις του Παλαιστίνιου Πρέσβη δημοσιεύονται την ώρα που η Άγκυρα εμφανίζεται θετική απέναντι στην απόφαση της Ελλάδας να υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία.

Υπενθυμίζεται πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το Σάββατο προχώρησε σε νέο άνοιγμα προς την Ελλάδα για διάλογο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε φόρουμ για τον τουρισμό εν μέσω πανδημίας, στην Αττάλεια.