Νέα δεδομένα στη διπλωματική σκακιέρα: Συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν για τη Λιβύη γνωστοποίησε ο Τσαβούσογλου

Διαρκής είναι η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας παγκόσμια διπλωματική εγρήγορση. Και όλα αυτά, παρά την έναρξη των ερευνών από την πλευράς ΝΑΤΟ για τις γαλλικές καταγγελίες περί παρενόχλησής τους από τουρκικές φρεγάτες.

Την ίδια στιγμή, πρώτο θέμα συζήτησης στην διπλωματική σκακιέρα είναι η συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν με φόντο την Λιβύη.

Η εξέλιξη αυτή θέτει νέα δεδομένα για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη.

Συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας για Λιβύη

Αργά το απόγευμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε φόρουμ που οργάνωσε η τουρκο-αμερικανική Ενωση TASC, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη.

Αναφερόμενος στο τηλεφώνημα που είχαν πριν από μία εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά σε έναν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη και συμφώνησαν να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις με την Τουρκία.,

Σύμφωνα πάντα με τον τούρκο ΥΠΕΞ, η συνεργασία θα γίνεται σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας αλλά και μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Ο Τσαβούσογλου είπε μάλιστα ότι έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία στα τεχνικά κλιμάκια και πως ήδη οι Τούρκοι υπουργοί έχουν λάβει εντολή να συνεργαστούν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ στο θέμα της Λιβύης.

«Η Αμερική προσπαθεί να έχει έναν πιο ενεργή ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρός μας πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεργαστούμε Τουρκία και ΗΠΑ μαζί στη Λιβύη και ο Τραμπ ανταποκρίθηκε θετικά. Κι εμείς σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας και μυστικών υπηρεσιών πήραμε την εντολή να συνεργαστούμε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να υπάρξει μία κοινή ενέργεια για τη σταθερότητα στην περιοχή και για το μέλλον της Λιβύης», δήλωσε ειδικότερα.

Έρευνες ΝΑΤΟ για τις γαλλικές καταγγελίες κατά Τουρκίας

Νωρίτερα, το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει ότι ξεκινά έρευνες για το περιστατικό που κατήγγειλε νωρίτερα η Γαλλία με τουρκικές φρεγάτες σε επιχείρηση για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με το Παρίσι ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε πρόσφατα στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη Μεσόγειο.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν για να διασαφηνίσουν την κατάσταση και να ρίξουν φως στο περιστατικό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά από την συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Αμύνης, είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως «το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θάβει το κεφάλι του στην άμμο σχετικά με την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους συμμάχους της», κατηγορώντας το τουρκικό ναυτικό για την παρενόχληση του γαλλικού πλοίου κατά τη διάρκεια νατοϊκής αποστολής.

Ενοχλημένος ο  Μακρόν από τις κινήσεις Ερντογάν

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, εμφανίζεται έντονα ενοχλημένος από την επιθετική στάση Ερντογάν και αποφασισμένος να κορυφώσει την αντίδρασή του στις συνεχείς προκλήσεις.

Η καταγγελία της Γαλλίας, αποκτά ιδιαίτερη αξία εν όψει και της αυριανής τηλεδιάσκεψης των ηγετών των χωρών μελών της Ε.Ε, καθώς έρχεται να επιβεβαιώσει όσα καταγγέλλει  και η ελληνική πλευρά, ενισχύοντας την βεβαιότητα για τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Λιβύης και την αποστολή όπλων – κόντρα στο εμπάργκο του ΟΗΕ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν μια διαδικτυακή συνάντηση αυτή την εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας. Οι δύο σύμμαχοι έχουν διαφωνήσει σχετικά με την κρίση στη Λιβύη, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται.

“Η ώρα του ΝΑΤΟ”

Μιλώντας πριν από τη συνάντηση, ο Γάλλος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ήρθε η ώρα το ΝΑΤΟ να κάνει μια ειλικρινή συζήτηση για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της – όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και άλλα θέματα, όπως το γεγονός ότι η Άγκυρα αγοράζει ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και μπλοκάρει τον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και την Πολωνία.

«Έχουμε ζήσει πολύπλοκες στιγμές στη συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε ”στρουθοκάμηλοι” και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την συμπεριφορά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το χειριστούμε», δήλωσε ο αξιωματούχος. Αποκαλώντας απαράδεκτη τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο ίδιος αξιωματούχος σχολίασε τον ρόλο της Άγκυρας σε σχέση με τη Λιβύη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αθήνα προκαλεί και η ενόχληση που φαίνεται να επικρατεί στην Αίγυπτο, την οποία επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Λιβύης.