Απτόητη η αστυνομική βία στις ΗΠΑ: Χτύπησαν & άφησαν 75χρονο αιμόφυρτο στο έδαφος (Video)

Δύο αστυνομικοί στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, τέθηκαν από την Πέμπτη σε διαθεσιμότητα, άνευ αποδοχών, καθώς όπως φαίνεται σε σοκαριστικό video από σπρώχνουν και ρίχνουν στο έδαφος έναν 75χρονο άνδρα, την ώρα που συνεχίζονταν για 10η νύχτα οι διαδηλώσεις για την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά την εξαιρετικά και απρόκλητα βίαιη προσαγωγή του από αστυνομικούς, στην Μινεάπολις της Μινεσότα. 

Το video, το οποίο τράβηξε ένας δημοσιογράφος του τοπικού δημόσιου ραδιοσταθμού WBFO και το ανήρτησε στον ιστότοπό του και στον λογαριασμό του στο Twitter, δείχνει έναν άνδρα με λευκά μαλλιά να πλησιάζει ήρεμα, γραμμή αστυνομικών με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ταραχών.

Ένας από αυτούς τον σπρώχνει με ένα γκλομπ και ένας δεύτερος με το χέρι του. Ο άνδρας πέφτει βαριά χτυπημένος στο έδαφος, το κεφάλι του αιμορραγεί και όμως οι αστυνομικοί ατάραχοι, τον εγκαταλείπουν αβοήθητο εκεί.

Το video από το Μπάφαλο δείχνει τους περισσότερους από τους αστυνομικούς να προσπερνούν τον άνδρα που έπεσε και μολονότι ο αστυνομικός που τον έσπρωξε με το γκλομπ αρχίζει να σκύβει πάνω του προτού, τον απομακρύνει ένας άλλος αστυνομικός. Κάποιος ακούγεται να φωνάζει σοκαρισμένος πως ο άνδρας είναι αιμόφυρτος και να καλεί ιατρική βοήθεια.

Αφού είδε το video, ο διοικητής της αστυνομίας του Μπάφαλο Μπάιρον Λόκγουντ έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας και έθεσε σε διαθεσιμότητα τους δύο αστυνομικούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μπράουν.

Δείτε το σοκαριστικό Video:

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε στο Twitter ότι μίλησε με τον δήμαρχο του Μπάφαλο και συμφώνησαν ότι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, εν αναμονή επίσημης έρευνας. «Οι αστυνομικοί θα πρέπει να επιβάλουν – όχι να παραβιάζουν- το νόμο» έγραψε

«Ταράχτηκα πολύ από το βίντεο» δήλωσε ο δήμαρχος του Μπάφαλο Μπάιρον Μπράουν. «Έπειτα από μέρες ειρηνικών διαδηλώσεων και ορισμένες συναντήσεις μεταξύ εμού, της ηγεσίας της αστυνομίας και μελών της κοινότητας, το αποψινό γεγονός είναι αποκαρδιωτικό», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, ο 75χρονος νοσηλεύεται σε σταθερή, αλλά σοβαρή κατάσταση στο Erie County Medical Center Hospital στο Μπάφαλο.

Το περιστατικό προκάλεσε ευρέως την καταδίκη χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων και διαδόθηκε σε διεθνές επίπεδο ευτυχώς.

Κι αυτό καθώς πρόκειται για ένα από τα περιστατικά, που συμβαίνουν μετά τον εν ψυχρώ φόνο του άτυχου Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαϊου. Ένα άγριο σοκαριστικό γεγονός, που αφήπνυσε την υφήλιο και έφερε πλήθη διαδηλωτών στους δρόμους της χώρας, όπου για 10η ημέρα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, κατά της αστυνομικής βίας.

Η  οποία αστυνομική βία ωστόσο,  όπως δείχνουν εικόνες και μαρτυρίες όπως του εν λόγω video, δεν δείχνει καν, να μετριάζεται.