Παίρνει θέση το State Department: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Παίρνει θέση σχολιάζοντας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το State Department, χαρακτηρίζοντας μη βοηθητικές και προκλητικές τις ενέργειες της Τουρκίας, η οποία μαζί με τη Λιβύη αμφισβητούν μεγάλο μέρος της ελληνικής ΑΟΖ.

 

Απαντώντας σε ερώτηση της HellasJournal, εκπρόσωπος του Department of State των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε πως ενώ οι ΗΠΑ γενικά δεν λαμβάνουν θέση σε διαφορές θαλασσίων συνόρων μεταξύ άλλων κρατών, ωστόσο «θεωρούν τις δραστηριότητες της Τουρκίας μη υποβοηθητικές και προκλητικές”.

«Ως ζήτημα μακροχρόνιας πολιτικής, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εν αναμονή της οριοθέτησης των ανεπίλυτων θαλάσσιων συνόρων, καλούμε όλες τις πλευρές να ασκήσουν αυτοσυγκράτηση και να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μην θέσουν σε κίνδυνο ή να εμποδίσουν την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε μάλιστα, πως η Ελλάδα έχει επίσης θαλάσσιες διεκδικήσεις στην περιοχή που καλύπτει το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης.

«Ως προς αυτό, υπογραμμίζουμε, ότι το μνημόνιο κατανόησης δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

Σημειώνουμε επίσης, ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά παράγουν γενικά μια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια», κατέληξε ο εκπρόσωπος.