Κάθετα αντίθετος με τον Τραμπ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας για τον στρατό: "Δεν βρισκόμαστε και στην πιο τραγική κατάσταση"

Την αντίθεσή του στην ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού για την κατάπαυση των αντιρατσιστικών εκδηλώσεων μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ έκανε γνωστή σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Κατά τις δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου, ο Έσπερ τόνισε πως δεν είναι υπέρ της κήρυξης κατάστασης εξέγερσης, η οποία θα επέτρεπε στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει εν ενεργεία στρατιώτες μπροστά σε Αμερικανούς πολίτες και όχι πλέον εφέδρους της Εθνοφυλακής.

«Η επιλογή να χρησιμοποιηθούν εν ενεργεία στρατιώτες δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά ως έσχατη επιλογή και σε πιο επείγουσες και πιο τραγικές καταστάσεις. Δεν βρισκόμαστε σε αυτού του είδους την κατάσταση σήμερα», δήλωσε πολύ εμφατικά ο Υπουργός, ο οποίος αποδοκιμάστηκε εχθές καθώς έκανε λόγο για αμερικανικούς δρόμους που έχουν μετατραπεί σε «πεδία μάχης».

Όπως εξήγησε επίσης χθες κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μιλώντας για «στρατιωτική αργκό» ο Έσπερ δικαιολόγησε τη χρήση αυτού του όρου λόγω του παρελθόντος του στον στρατό ξηράς.

«Αποτελεί μέρος του στρατιωτικού λεξιλογίου με το οποίο μεγάλωσα. Αυτόν τον όρο χρησιμοποιούμε ως ρουτίνα για να περιγράψουμε μια ζώνη επιχειρήσεων», εξήγησε. «Δεν πρόκειται για μια έκφραση κατά του πληθυσμού και σίγουρα όχι κατά των Αμερικανών συμπολιτών μας, όπως ορισμένοι υπαινίχθηκαν», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι έσφαλε καθώς εμφανίστηκε τη Δευτέρα δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, που φωτογραφήθηκε μπροστά από μια εκκλησία με μια Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη διάλυση διαδηλωτών, οι οποίοι  διαμαρτύρονταν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.

«Κάνω ό,τι μπορώ να παραμείνω απολιτικός και να αποφεύγω καταστάσεις που μπορούν να φαίνονται πολιτικές», επεσήμανε επίσης ο Έσπερ, τονίζοντας πως κάποιες φορές τα καταφέρνει και κάποιες όχι.