Φλέγεται η Μινεάπολη για τη δολοφονία του Φλόιντ – Το σχόλιο Trump, που έκοψε το Twitter

Η Μινεάπολη έζησε την τρίτη της συνεχόμενη νύχτα εμπρησμών, λεηλασιών και βανδαλισμών χθες Πέμπτη, καθώς διαδηλωτές ξέσπασαν την οργή τους για τον θάνατο Αφροαμερικανού που καταγράφηκε σε ένα σοκαριστικό video, να αδυνατεί να πάρει ανάσα, ενώ λευκός αστυνομικός, εν ψυχρώ τον πατάει στον λαιμό με το γόνατο.

Αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί την Τετάρτη, όταν διαδηλωτές που πέταγαν πέτρες συγκρούστηκαν με αστυνομικούς επανειλημμένα, χθες βράδυ οι αστυνομικοί κράτησαν μάλλον χαμηλό προφίλ πέραν του επίκεντρου των ταραχών, έξω από το αστυνομικό τμήμα της τρίτης περιφέρειας.

Αρκετοί διαδηλωτές υποχώρησαν για λίγο, όταν αστυνομικοί στην οροφή έκαναν χρήση δακρυγόνων και βλημάτων από καουτσούκ, προτού ανασυνταχθούν και επιτεθούν στο κτίριο κατά μέτωπο, βάζοντας φωτιά, ενώ οι αστυνομικοί κατά τα φαινόμενα αποσύρονταν. Διαδηλωτές θεάθηκαν στην οροφή αργότερα.

Ένα αυτοκίνητο και άλλα δύο κτίρια επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ άγνωστοι λεηλάτησαν ξανά, για δεύτερη νύχτα, ένα κατάστημα της αλυσίδας Target.

Η πυροσβεστική κάνει λόγο για 16 εμπρησμούς κτιρίων μέσα τη νύχτα

Τα νέα σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν παρότι ο κυβερνήτης Τιμ Γουόλζ κήρυξε νωρίτερα χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησε την Εθνοφρουρά στην πολιτεία Μινεσότα για την αποκατάσταση της τάξης, μετά τα επεισόδια στις προηγούμενες διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από την αστυνομία.

Η αστυνομία της Μινεάπολης κατέστησε σαφές ότι δεν εγκρίνει τον τρόπο που οι άνδρες της χειρίστηκαν τη σύλληψη.

Η απόφαση του κυβερνήτη Γουόλζ ακολούθησε τις εκκλήσεις του δημάρχου της Μινεάπολης για βοήθεια, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές της Τετάρτης.

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ πρέπει να οδηγήσει στην απόδοση δικαιοσύνης και σε αλλαγές του συστήματος, όχι σε περισσότερους θανάτους και καταστροφές», υποστήριξε ο κυβερνήτης Γουόλζ στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ανοικοδόμηση. Ανοικοδόμηση της πόλης, του συστήματος δικαιοσύνης μας, ανοικοδόμηση της σχέσης ανάμεσα στα στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και αυτούς που υποχρεούνται να προστατεύουν», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Ο Φλόιντ προσαγόταν χωρίς να αντισταθεί, διότι τα στελέχη της αστυνομίας υποπτεύονταν πως προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πλαστό εικοσαδόλαρο.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η Εθνοφρουρά της Μινεάπολης ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση, σε συνεργασία με άλλες πολιτειακές υπηρεσίες διαθέτοντας προσωπικό, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις για την αντιμετώπιση της «έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με την εφημερίδα Star Tribune. Η τροχαία της Μινεσότας εξάλλου ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί 200 στελέχη της και ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος Τραμπ «αγανάκτησε» όταν είδε το βίντεο της τραγωδίας, διαβεβαίωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι. «Σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο» και πήρε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) για να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσει άμεσα να διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, αφηγήθηκε η ίδια, λέγοντας πως ο αρχηγός του κράτους «θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η Δημοκρατική πρόεδρος Νάνσι Πελόσι χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά «φόνο» τον θάνατο του Φλόιντ.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στη σύλληψη έχουν ήδη απαλλαχθεί από τα καθήκοντά τους και αποταχθεί και οι τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι διενεργούν έρευνα. Δεν έχει πάντως ανακοινωθεί η απαγγελία καμιάς κατηγορίας, κάτι που τροφοδοτεί την ατμόσφαιρα οργής.

Το Twitter «έκοψε» το tweet του Τραμπ για την Μινεάπολη

Εν τω μεταξύ εν μέσω των ταραχών, που επακολούθησαν της τραγωδίας, εντείνεται ο «πόλεμος» που ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες, μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Twitter, χάρη σε μία «επισήμανση».

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης προχώρησε σε απόκρυψη της επίμαχης ανάρτησης στην οποία ο Τραμπ αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι “”Όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί”, σχολιάζοντας το γεγονός ότι εξαργιωμένοι πολίτες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων προχώρησαν σε λεηλασίες καταστημάτων, ενώ μάλιστα έγιναν αναφορές για φωτιές σε αστυνομικά τμήματα, με αφορμή τη δολοφονία του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Στη θέση της ανάρτησης του Αμερικανού προέδρου αυτή τη στιγμή αναγράφεται η ανακοίνωση της εταιρείας Twitter: “Αυτό το Tweet παραβίασε τους Κανόνες του Twitter σχετικά με τον εγκωμιασμό πράξεων βίας. Ωστόσο, το Twitter έκρινε ότι το Tweet μπορεί να παραμείνει προσβάσιμο για λόγους δημόσιου συμφέροντος”.

Τι ακριβώς ανέφερε η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ:

“Δεν αντέχω να στέκομαι και να βλέπω αυτό να συμβαίνει σε μια μεγάλη και σπουδαία Αμερικανική Πόλη, τη Μινεάπολη. Ολική έλλειψη ηγεσίας. Είτε ο πολύ αδύναμος Ριζοσπαστικός Αριστερός Δήμαρχος, Τζέικομπ Φράι, θα πρέπει να λάβει δράση και να φέρει την Πόλη υπό έλεγχο, είτε θα στείλω την Εθνική Φρουρά και θα ολοκληρώσω τη δουλειά …..”

“Αυτά τα κακοποιά στοιχεία αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και δεν θα επιτρέψω αυτό να συμβεί. Μόλις μίλησα με τον κυβερνήτη Tim Walz και του είπα ότι ο Στρατός είναι μαζί του. Οποιαδήποτε δυσκολία προκύψει θα έχουμε τον έλεγχο, αλλά, όταν ξεκινούν οι λεηλασίες, ξεκινούν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!”