Ακραία πρόκληση: Ανήμερα της επετείου Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν θα διαβάσει στην Αγιά Σοφιά το κοράνι

Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει επίσης φιέστα και έξω από την Αγιά Σοφιά

Οι σκέψεις έγιναν πράξεις, καθώς μετά την χθεσινή είδηση για την πραγματοποίηση της αυριανής “προσευχής της Παρασκευής” μπροστά από την Αγιά Σοφιά, (έπειτα από τις σκέψεις και εν τέλει την πρόταση του  επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Θεμάτων, Αλί Ερμπάς), ο Τούρκος Πρόεδρος επιβεβαιώνει και ο ίδιος πως ανήμερα η τέλεση της προσευχής θα πραγματοποιηθεί στην Αγιά Σοφιά.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν

Ο Ερντογάν, προκλητικότατος, δήλωσε τα ακόλουθα:

“Αύριο θα αναγνωσθεί το εδάφιο της Άλωσης και προσευχές στην Αγία Σοφία. Θα ζήσουμε τη χαρά να ζήσουμε τη χαρά της κατάκτησης του έθνους μας μαζί με αυτά τα προγράμματα. Τιμούμε τους βετεράνους, τους μάρτυρες και τους ήρωές μας, ειδικά τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν”.

Aυτό που δεν διευκρινίζεται ωστόσο είναι το εάν η προσευχή θα πραγματοποιηθεί εντός της Αγιας Σοφιάς ή στον προαύλιο χώρο της ο οποίος “συνορεύει” με το Μπλε Τζαμί.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν είπε πως «στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία».

Πάντως, νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ακυρώθηκε η προσευχή έξω από την Αγιά Σοφιά που προγραμματιζόταν για αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου, όποτε και τα τζαμιά στη χώρα ανοίγουν ξανά μετά το «λουκέτο» λόγω κορωνοϊού.

Η φιέστα

Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα και έξω από την Αγιά Σοφιά. Συγκεκριμένα, το κρατικό TRT έχει στήσει ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας.

Στο χώρο αυτό προγραμματίζεται για το βράδυ της Παρασκευής ένα τηλεοπτικό σόου, με τα τείχη της Πόλης να πέφτουν,  χωρίς κοινό όμως, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Νωρίτερα, ο διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει ότι δεν θα γίνει η μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί, αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς είχε πει προ ημερών ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης».

Πριν από ημέρες, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, είχε αναρτήσει μια φωτογραφία της Αγίας Σοφίας και την φράση: «Μας έλειψε! Αλλά κάντε υπομονή. Θα τα καταφέρουμε μαζί». 

Αύριο, να σημειωθεί, συμπληρώνονται 567 χρόνια από τότε που “η Πόλις Εάλω”.

Δείτε το σχετικό tweet Του Ερντογάν: