Τουρκική πρόκληση ανήμερα της επετείου Άλωσης της Κωνσταντινούπολης: Ετοιμάζουν προσευχή στην πλατεία της Αγιάς Σοφιάς

Με προσευχή μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε τζαμιού θα γίνει ο εορτασμός της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Στην πλατεία μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού έχουν εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει την προσευχή της Παρασκευής ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Θεμάτων, Αλί Ερμπάς, στις 29 Μαΐου, ανήμερα της επετείου Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης.

Η Παρασκευή 29 Μαΐου θα είναι και η πρώτη ημέρα που θα ανοίξουν τα τζαμιά, έπειτα από το κλείσιμό τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του με τον διευθυντή της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, ο Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι είχε την ιδέα για την πραγματοποίηση της προσευχής της Παρασκευής σε μία μεγάλη πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Όπως δήλωσε, όταν πιέστηκε, πρότεινε την πλατεία Σουλταναχμέτ, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Αγιά Σοφιά.

«Ήρθε ο καιρός, η 29η Μαΐου που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλί Ερμπάς.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάννα Φερεντίνου, “η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016”.

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου διεξάγονται μεγάλες εκδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.