Με νέο προσφυγικό κύμα μετά την πανδημία απειλεί την Ελλάδα ο Τσαβούσογλου

Στο προσφυγικό ζήτημα αναφέρθηκε εκ νέου ο  Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο συνέντευξής του σε τηλεοπτικό δίκτυο της DIM TV της Τουρκίας και υποστήριξε πως μετά το τέλος της πανδημίας, θα υπάρξει και πάλι μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα.

«Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής Μανώλης Κωστίδης, για τον Ελεύθερο Τύπο, ο Τσαβούσογλου αφού ανέφερε πως το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την Ε.Ε, είπε επίσης πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες, ενώ ζήτησε περισσότερη συνεργασία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

«Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ τότε να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βεβαία μια συνεργασία, που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους».

Το μήνυμα για τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου είναι το εξής: «Εδώ υπάρχει η Τουρκία και πρέπει να συνεργαστείτε μαζί της. Όπως και η Ελλάδα αντι να συνεργαστεί μαζί μας, πήγε να μας αφήσει έξω και προσπάθησε να συνεργαστεί με άλλες χώρες. Τι έγινε, κάναμε τις κινήσεις μας, ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις μας άλλαξαν οι ισορροπίες.

Yπάρχουν και γεωτρήσεις που πραγματοποιώ νοτιοδυτικά της Κύπρου εντός της υφαλοκρηπίδας μου.  Εκεί είναι περιοχή δικής μου κυριαρχίας. Το κυριαρχικό μου ζήτημα δεν το συζητώ. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το θέτουν.Η Ελλάδα φέρνει το ζήτημα αυτό στις συνόδους της Ε.Ε κι εμείς απαντάμε με αυτόν τον τρόπο».