Ενώ η Γερμανία θρηνεί περισσότερους από 5.600 νεκρούς από τον κορωνοϊό, αλλά αμφιταλαντεύεται σχετικά με τις ζημιές που προκαλεί η καραντίνα στην οικονομία, ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ και πρώην υπουργός Οικονομικών προέβη σε μια  κυνική παρέμβαση περί πανδημίας που προκαλεί αίσθηση.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι το κράτος δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα και υποστήριξε πως δεν θεωρεί την πολιτική υποχρεωμένη να σχεδιάζει τα πάντα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η άποψη ότι όλα τα προβλήματα λύνονται με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, για να επισημάνει ωστόσο ότι «το κράτος δεν μπορεί να αναπληρώνει συνεχώς τον τζίρο μας».

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές ή άλλες επιπτώσεις. Αν κλείσουμε τα πάντα για δύο χρόνια, οι συνέπειες θα ήταν τρομακτικές».

Στη συνέχεια της συνέντευξης μάλιστα, ο Σόιμπλε είπε κάτι που προκάλεσε αίσθηση: «Οταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Υπάρχει στάθμιση και αλληλοπεριορισμός στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι κάποτε θα πεθάνουμε…».