«Τερατωδώς κακή ιδέα οι διακοπές φέτος» προειδοποιεί Γερμανός επιδημιολόγος

«Ακόμη και οι καλύτερες διακοπές δεν αξίζουν τον κόπο». Τρομακτική είναι η προειδοποίηση γερμανού βουλευτή του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητή Επιδημιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ.

Ο Λάουτερμπαχ χαρακτηρίζει «τερατωδώς κακή την ιδέα των διακοπών φέτος το καλοκαίρι λόγω της εξελισσόμενης πανδημίας  και προειδοποιεί για τον κίνδυνο υποτροπής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Το θεωρώ τερατωδώς κακή ιδέα να κάνει κανείς διακοπές φέτος το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός να βιώσουμε σοβαρή υποτροπή, νέο lockdown και πολλούς θανάτους.  δηλώνει σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «Watson» και εκτιμά ότι μέχρις ότου η ζωή μας επιστρέψει στους ρυθμούς του 2019, θα έχουμε φθάσει στο 2022.

«Ακόμη και αν έχουμε εμβόλιο, είναι ασαφές αν θα μπορεί να εμβολιαστεί ο καθένας ή αν θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες», εξηγεί και επισημαίνει επιπλέον ότι ο ιός πιθανότατα θα μεταλλαχθεί.

Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής τονίζει ακόμη ότι θα ήθελε η αναστολή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού να διαρκέσει περισσότερο και φέρνει ως παράδειγμα την στρατηγική της Νότιας Κορέας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη κάθε χώρα να διατηρεί κάποιο απόθεμα υλικών για το ενδεχόμενο πανδημίας. «Εδώ στην Γερμανία θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κατασκευάζουμε τον δικό μας προστατευτικό ρουχισμό, μάσκες, φάρμακα», προσθέτει και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «για τον πολιτισμό μας, ο κορωνοϊός υπενθυμίζει κάτι πολύ σημαντικό: ότι η υγεία, η κοινωνική ευημερία και η ειρήνη δεν είναι αυτονόητα».

Την ίδια ώρα ωστόσο ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ προωθεί περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών. Όπως δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί κατά την επόμενη τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων στις 20 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν θα έχει διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνέπειες από την πρώτη χαλάρωση, η οποία ξεκίνησε χθες.