Πρεμιέρα: Ξεκίνησε η σταδιακή άρση του lockdown σε Ιταλία, Ισπανία, Δανία και Αυστρία

Επιστρέφουν δειλά δειλά οι καταναλωτές στους δρόμους της Αυστρίας, της Δανίας, της Ιταλίας σήμερα, καθώς η Ευρώπη κάνει τα πρώτα της δοκιμαστικά βήματα μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού.

Στην Αυστρία μέχρι χτες πέρα από κάποιες μικρές εξαιρέσεις ανοιχτά παρέμεναν τα ίδια μαγαζιά που δεν έβαλαν λουκέτο και στην Ελλάδα.

Ωστόσο σύμφωνα με την οδηγία του Αυστριακού υπουργού Υγείας, Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, από σήμερα  θα λειτουργούν επιπλέον και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους : συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν επίσης -αλλά με την προϋπόθεση, ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα – και για τα καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και γαστρονομία.

Επιπλέον, για την είσοδο σε κατάστημα θα ισχύει γενικά η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ή άλλου προστατευτικού μέσου κατά της μόλυνσης με σταγονίδια, όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης.

Στην Δανία

Τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας καθώς και τα σχολεία για τους μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη Δημοτικού θα ανοίξουν από αύριο στην Δανία.

Η χώρα μετρά 273 νεκρούς από κοροναϊό, ενώ από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας τόνισε στους πολίτες πως θα γίνεται ένα προσεκτικό βήμα την φορά.

Σε Ιταλία και Ισπανία

Αν και έχουν δοκιμαστεί όσο καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν δειλά δειλά αυτές τις μέρες την άρση κάποιων μέτρων.

Στην Ισπανία δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέστρεψαν στις δουλειές τους καθώς οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, ανάμεσα στις οποίες αυτές των οικοδομών και των κατασκευών, μπόρεσαν χτες να επαναλειτουργήσουν.

Από την άλλη σήμερα και μόνο για σήμερα είναι ανοιχτά και μερικά καταστήματα στην Ιταλία.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, θα λειτουργήσουν σήμερα χαρτοπωλεία και καταστημάτων που πωλούν ρούχα για παιδιά και βρέφη.

Δεν προβλέπεται να ανοίξουν τα εργοστάσια, ενώ κάποιες περιοχές αρνούνται να δεχτούν το άνοιγμα έστω και των λίγων αυτών επιχειρήσεων.