«Συγχώρεσε» τον Σοϊλού ο Ερντογάν και δεν τον άφησε να παραιτηθεί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έκανε δεκτή τελικά την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησής του, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και η επιστημονική επιτροπή ήταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού. Γιαυτό και ο τελευταίος υπέβαλε την παραίτησή του.

Η κυβερνητική ανακοίνωση

«Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου (2016), έχει κερδίσει την εκτίμηση του έθνους μας για το επιτυχημένο έργο του έως σήμερα» αναφέρθηκε ωστόσο σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Ο αποφασιστικός αγώνας του (…) έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα τρομοκρατικών οργανώσεων να εξαπολύουν τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας» συνεχίζει το κείμενο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του τούρκου προέδρου.

«Με τη συνεχή παρουσία του από την πρώτη στιγμή σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμούς, ο υπουργός Εσωτερικών μας κατόρθωσε να υπάρχει ισχυρός συντονισμός. Είναι γεγονός ότι το επιτυχημένο έργο του εδώ και πάνω από ένα μήνα έχει διασφαλίσει να μην έχουν υπάρξει θέματα δημόσιας ασφάλειας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός «υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρό μας και ο πρόεδρος τού είπε ότι δεν την κάνει δεκτή».

«Ο κάτοχος ενός αξιώματος έχει τη διακριτική ευχέρεια να παραιτηθεί, αλλά η τελική απόφαση ανήκει στον πρόεδρό μας. Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών δεν έγινε δεκτή και θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του» σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η παραίτηση

O Τούρκος υπουργός υπέβαλε την παραίτηση του, έπειτα από τις έντονες επικρίσεις που δέχτηκε για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για 48 ώρες σε 31 επαρχίες της χώρας, χωρίς να υπάρξει συντονισμός με το υπουργείο Υγείας και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή παραίτησής του ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για τις εικόνες χάους που εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή σε πολλές πόλεις της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας ότι η εμπειρία του κανονικά θα έπρεπε να του είχε επιτρέψει να προβλέψει το συνωστισμό και τον πανικό που θα δημιουργούνταν έξω από τα καταστήματα. Αναφέρει πάντως ότι η απόφασή του έγινε με καλή πίστη και ότι ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η επιδημία και η εξάπλωσή της ως ένα βαθμό το Σαββατοκύριακο.