Πυρκαγιά στο Τσέρνομπιλ: Ανησυχία για αύξηση της ραδιενέργειας

Παγκόσμια ανησυχία για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Τσέρνομπιλ, προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ,εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης γύρω από το παλιό πυρηνικό εργοστάσιο.  Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας «δεν υπάρχουν ενεργές εστίες πυρός. Η επιχείρηση πλήρους κατάσβεσης συνεχίζεται κατά τόπους».

Ωστόσο,  η ραδιενέργεια, είχε εμφανίσει τεράστια αύξηση, με τις ενδείξεις στους μετρητές Γκάιγκερ να φτάνουν  έως και 16 φορές άνω του επιτρεπτού ορίου.

Μάλιστα, στις πρώτες αναφορές από το μέτωπο της πυρκαγιάς ανέφεραν ότι, λόγω της ραδιενέργειας στο επίκεντρο της φωτιάς, το έργο της κατάσβεσης είχε εξαιρετικά καταστεί δυσχερές.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ουκρανίας εκδίδει τακτικά και αναλυτικά δελτία συμβάντων. Όσον αφορά στα επίπεδα της ραδιενέργειας αναφέρεται ότι δεν υπάρχει πλέον ανησυχία και οι μετρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, περί τα 100 χλμ. νοτίως του Τσέρνομπιλ, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή από το κανονικό.
Σημειώνεται ότι, παρά τις διαταγές να μετοικήσουν, στην περιοχή εξακολουθούν να κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι.