Κορωνοϊός- Ζώα: Θετική τίγρης σε ζωολογικό κήπο του Μπρονξ - Είχε ξηρό βληχα

Μια θηλυκή τίγρης της Μαλαισίας στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό.

Η τίγρης, που ονομάζεται Nadia και είναι 4 ετών, πιστεύεται ότι είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση άγριου ζώου που μολύνθηκε από Covid-19. Ο ζωολογικός κήπος είναι κλειστός για τους επισκέπτες από τις 16 Μαρτίου.

Ο ζωολογικός κήπος στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της εξέτασης που έδειξε πως η τίγρης είχε κορωνοϊό επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Αϊόβα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, δείγματα από την Νάντια ελήφθησαν και εξετάστηκαν αφότου η τίγρης – και πέντε ακόμη τίγρεις και λιοντάρια στον ζωολογικό κήπο – άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα αναπνευστικής νόσου.

Τα ζώα εμφανίζουν μείωση της όρεξης, αλλά κατά τα άλλα λειτουργούν καλά υπό κτηνιατρική φροντίδα. Εξέταση έγινε μόνο στην Νadia.

«Αν και έχει μειωθεί η όρεξή τους, οι τίγρεις στον ζωολογικό κήπο του Μπρονξ είναι υγιείς, σε εγρήγορση και αλληλεπιδρούν με τους φροντιστές τους» αναφέρει ο ζωολογικός κήπος.

 

«Δεν είναι γνωστό πώς θα εξελιχθεί η νόσος στα αιλουροειδή, αφού διαφορετικά είδη μπορεί να αντιδράσουν διαφορετικά σε νέες μολύνσεις, αλλά θα συνεχίσουμε να τις παρακολουθούμε στενά και αναμένουμε να αναρρώσουν πλήρως» τονίζεται.

Η Nadia πιστεύεται ότι έχει μολυνθεί από έναν ασυμπτωματικό φύλακα ζωολογικού κήπου,  ενώ έξι ακόμη αιλουροειδή έχουν συμπτώματα. Σύμφωνα με το BBC, η τίγρης είχε ξηρό βήχα από τα τέλη του περασμένου μήνα. Ο εργαζόμενος που εκτιμάται πως μετέδωσε τον ιό στο ζώο δεν έχει ταυτοποιηθεί.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που οποιοσδήποτε από εμάς γνωρίζει οπουδήποτε στον κόσμο πως ένα άτομο μόλυνε ζώο και το ζώο αρρώστησε», δήλωσε ο Paul Calle, ο επικεφαλής κτηνίατρος στο ζωολογικό κήπο, στο πρακτορείο Reuters την Κυριακή.   Είπε ότι σκοπεύει να μοιραστεί τα ευρήματα με άλλους ζωολογικούς κήπους και ιδρύματα που ερευνούν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Οι γάτες, τόσο οι άγριες όσο και οι οικόσιτες, είναι ευάλωτες στον κορωναϊό, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν ήταν γνωστό αν μπορούσαν να κολλήσουν SARS-CoV-2. Μια νέα κινεζική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες μπορεί να μολύνουν η μία την άλλη και οι επιστήμονες σπεύδουν να μάθουν ποια άλλα είδη μπορεί να μολυνθούν.

Ο ζωολογικός κήπος είπε  όλα τα ζώα της εγκατάστασης θα παρακολουθούνται στενά.