«Θα συναντηθούμε ξανά»: Το διάγγελμα της Βασίλισσας Ελισάβετ, που εμψύχωσε τους Βρετανούς (Video)

«Μιλάω μαζί σας σε δύσκολους καιρούς. Θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς και όλους όσοι εργάζονται καθημερινά έξω από τα σπίτια τους. Ευχαριστώ εσάς που μένετε σπίτι σας. Μαζί θα νικήσουμε την νόσο και αν μείνουμε ενωμένοι θα το ξεπεράσουμε. Όλοι θα θυμούνται με περηφάνια, το πώς έδωσαν την μάχη. Ενώ έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις πριν, αυτό είναι διαφορετικό. Αυτή τη φορά θα ενωθούμε με όλα τα έθνη σε ολόκληρο τον κόσμο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες προόδους της επιστήμης και την ενστικτώδη συμπόνια μας για να θεραπεύσουμε. Θα νικήσουμε και αυτή η επιτυχία θα ανήκει σε όλους μας».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε το ιστορικό πολυαναμενόμενο διάγγελμά της, η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ ΙΙ, από το κάστρο του Ουίνδσορ, όπου με τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, παραμένουν σε αυτοαπομόνωση, στο πλαίσιο των μέτρων, που λαμβάνει πλέον η Βρετανία, προκειμένου να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊου.

Είναι το τέταρτο έκτακτο διάγγελμα που απευθύνει στον βρετανικό λαό, η βασίλισσα,  εμψυχώνοντάς τον, αλλά και συγκινώντας τον, εν μέσω της τραγικής κατάστασης που επικρατεί αυτήν την  στιγμή στην Βρετανία, λόγω της πανδημίας.

Η βασίλισσα από το ιστορικό κάστρο, λίγο έξω από το Λονδίνο, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους στον τομέα της περίθαλψης και άλλους βασικούς επαγγελματίες «που ανιδιοτελώς συνεχίζουν τα καθημερινά καθήκοντά τους έξω από το σπίτι,  για να υποστηρίξουν όλους μας», όπως τόνισε.

«Είμαι βέβαιη ότι κάθε ώρα της σκληρής δουλειάς μας, μας φέρνει πιο κοντά στην επιστροφή σε πιο φυσιολογικούς καιρούς», υπογράμμισε, ενώ εξήρε την σύμπνοια και την ευγένεια των βρετανών πολιτών, που δεν ξεχνούν, να ενδιαφερθούν ο ένας για τον άλλον, έστω και όντες απομονωμένοι, αυτό το κρίσιμο, για την δημόσια υγεία και την χώρα διάστημα.

Ανέφερε πόσο σημαντική ιστορική στιγμή, την οποία θα θυμούνται οι μελλοντικές γενεές, ήταν η νύχτα που η Βρετανία ευχαρίστησε με ένα παρατεταμένο και μαζικό χειροκρότημα όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, που παλεύουν νυχθημερόν με τον ιό και πως το αποτέλεσμα της μάχης πού δίνουν αποτυπώθηκε μοναδικά στα ουράνια τόξα που ζωγράφισαν μικρά παιδιά, αποτυπώνοντας την ελπίδα. «Αν μείνουμε ενωμένοι θα νικήσουμε και η νίκη θα είναι όλων μας», βεβαίωσε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κοντινό πλάνο, πιθανό κείμενο που λέει "we will be with our friends again. we will be with our families again: we will meet again."

Η βασίλισσα δεν παρέλειψε να συλλυπηθεί, όλους εκείνους, που μέσα στην πανδημία έχασαν, χάνουν αγαπημένα τους πρόσωπα, βεβαιώνοντάς τους, για την σκέψη όλης της βρετανικής κοινωνίας, που συμπάσχει για όλες τις απώλειες,  στην χώρα και τον κόσμο, για να καταλήξει σε ένα άμεσο και ενθαρρυντικό: «Θα συναντηθούμε ξανά», υπόσχεση, που αναπτέρωσε το ηθικό του σκληρά δοκιμαζόμενου από την πανδημία, λαού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ II, η μακροβιότερη στον θρόνο, στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας, κλείνοντας το μήνυμά της, προς τον βρετανικό λαό, έκανε μία πολύ δυνατή σύγκριση: Αναφέρθηκε στις μνήμες της, από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο και το πώς βίωσαν την τότε κρίση με την οικογένειά της και ειδικότερα την εκλιπούσα αδερφή της πριγκίπισσα Μαργαρίτα και συγκεκριμένα είπε: «Μου θυμίζει το πρώτο διάγγελμα που απευθύναμε το 1940 με την αδερφή μου. Εμείς ως παιδιά τότε, είχαμε  απευθυνθεί, σε  παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τα  σπίτια τους, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλή. Σήμερα όλοι αισθάνονται τον πόνο για τον χωρισμό από τους αγαπημένους τους. Αυτό σήμερα είναι διαφορετικό. Θα πετύχουμε και αυτό θα ανήκει σε καθέναν από εμάς. Οι καλύτερες ημέρες θα γυρίσουν και θα είμαστε με τους δικούς μας ανθρώπους. Θα βρεθούμε ξανά. Για την ώρα όμως, στέλνω σε όλους σας, τις ευχές μου».

 

Δείτε το βασιλικό διάγγελμα στο Video:

 

Τα στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αποκαρδιωτικά. Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στη Βρετανία αυξήθηκε κατά 621 και ανέρχεται πλέον σε 4.934, (έως τις 19.00 ώρα Ελλάδας της 4ης Απριλίου), όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Έως τις 11.00 το πρωί ώρα Ελλάδας σήμερα, συνολικά εξετάστηκαν 195.524 άνθρωποι εκ των οποίων οι 47.806 διαγνώστηκαν με τη νόσο Covid-19, ανακοίνωσε επίσης το υπουργείο Υγείας, του Ηνωμένου Βασιλειου.

Το διάγγελμα αναρτήθηκε και στην επίσημη σελίδα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, στο Facebook: