Ιστορίες φτώχιας από τους Ιταλούς που σταμάτησαν να τραγουδούν στα μπαλκόνια

«Δεν τραγουδούν πλέον ούτε χορεύουν στα μπαλκόνια. Τώρα οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο – όχι τόσο τον ιό, αλλά και τη φτώχεια. Πολλοί είναι χωρίς εργασία και πεινούν. Υπάρχουν τώρα μεγάλες ουρές στις τράπεζες τροφίμων».»

Ο Σαλβατόρε Μελούζο είναι ιερέας στην Caritas Diocesana di Napoli, μία φιλανθρωπική οργάνωση της εκκλησίας και μίλησε στον Guardian.

Αν και, όπως τονίζει η εφημερίδα, σημειώθηκαν πολύ λιγότεροι θάνατοι στον νότο της Ιταλίας σε σχέση με πιο βόρειες περιοχές που επηρεάστηκαν χειρότερα, η πανδημία έχει σοβαρό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης.

Ξεμένουν από τρόφιμα

Στις νότιες περιοχές της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας και της Απουλίας οι εντάσεις αυξάνονται καθώς ο κόσμος ξεμένει από τρόφιμα και χρήματα, ενώ σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν αναφορές ότι οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων δέχονται πιέσεις να δίνουν τρόφιμα δωρεάν, και η αστυνομία κάνει περιπολίες σε σούπερ μάρκετ σε ορισμένες περιοχές προκειμένου να μειωθούν οι κλοπές.

Οι αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργάζονται με συμβάσεις που δεν εγγυώνται κοινωνικές παροχές, έχουν χάσει τους μισθούς τους και πολλές μικρές επιχειρήσεις μπορεί να μην ξανανοίξουν ποτέ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Paride Ezzine που εργάζεται ως σερβιτόρος στο Παλέρμο της Σικελίας, δεν λαμβάνει πλέον τον μισθό του. «Προφανώς λόγω του lockdown (γενική απαγόρευση κυκλοφορίας), το εστιατόριο έκλεισε», λέει ο ίδιος μιλώντας στον Guardian. «Έχω γυναίκα και δύο παιδιά και ζούμε από τις αποταμιεύσεις μας. Αλλά δεν ξέρω πόσο θα κρατήσουν. Ζήτησα από τις τράπεζες να αναβάλλουν της δόσεις πληρωμής, είπαν όχι. Αυτή η κατάσταση μάς γονατίζει».

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, οι συνέπειες της απαγόρευσης κυκλοφορίας η οποία πρόκειται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, επηρεάζουν επίσης έναν εκτιμώμενο αριθμό 3,3 εκατομμυρίων ατόμων στην Ιταλία που εργάζονταν χωρίς να έχουν δηλωθεί, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο ζουν σε στην Καμπανία, τη Σικελία, την Απουλία και την Καλαβρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της CGIA Mestre, μιας μικρής ένωσης επιχειρήσεων με έδρα τη Βενετία.

«Ψίχουλα» τα χρήματα προς τους δήμους

Εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι 4.3 δισ. ευρώ από ένα ταμείο αλληλεγγύης θα προωθηθούν αμέσως σε όλους τους δήμους και επιπλέον 400 εκατ. θα παραχωρηθούν σε δήμους για τη διάθεση κουπονιών για τρόφιμα. Ωστόσο, οι δήμαρχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι τα κονδύλια, ειδικά τα 400 εκατ. για κουπόνια τροφίμων είναι ανεπαρκή.

Μιλώντας στον Guardian ο Salvo Pogliese δήμαρχος της Κατάνια, δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα ποσά αυτά δεν είναι αρκετά. «Περιμέναμε περισσότερα και ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα βρει έναν τρόπο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει μηδενικό εισόδημα. Αυτοί που πριν ζούσαν με αξιοπρέπεια, τώρα βρίσκονται σε δυσκολία».

Σύμφωνα με τον Guardian, ένα από τα ζητήματα που προκύπτουν είναι ότι τα 4,3 δις. ευρώ θα χορηγούνταν στους δήμους τον Μάιο, και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης είχε ήδη προβλεφθεί να ανατεθεί σε άλλους τομείς. «Αν η κυβέρνηση περιμένει ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να τραφεί ο κόσμος, τότε οι δήμοι δεν θα έχουν χρήματα για άλλα πράγματα», εξήγησε ο Τζιοβάνι Ορσίνα. «Και η νέα δόση των 400 εκατ. ευρώ, αν την χωρίσεις μεταξύ των δήμων, είναι ψίχουλα. Το πρόβλημα έχει μετατεθεί στους δημάρχους. Οι Ιταλοί θα πηγαίνουν να τους ζητούν χρήματα που δεν μπορούν να δώσουν. Δημιουργήθηκαν προσδοκίες και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν», συνέχισε.

Ανησυχία για την μαφία

Αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι η μαφία θα επωφεληθεί από την αυξανόμενη φτώχεια και θα σπεύσει να στρατολογήσει ανθρώπους. «Οι εγκληματικές οργανώσεις έχουν πολλά χρήματα και άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλήξουν να εργάζονται γι ‘αυτές, και μόλις αρχίσουν, δεν θα γυρίσουν πίσω», δήλωσε ο Ορσίνα.

Οι φόροι και η γραφειοκρατία

Εν τω μεταξύ, οι φόροι για τις μικρές επιχειρήσεις έχουν απλώς ανασταλεί και δεν έχουν καταργηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν χρήματα για εισφορές σε μεταγενέστερο στάδιο, παρά την απώλεια εισοδήματος κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης, έχουν να αντιμετωπίσουν την γραφειοκρατεία να τους πνίγει.

«Η γραφειοκρατία είναι ο πραγματικός εχθρός αυτής της χώρας και σε μια κατάσταση κρίσης είναι αδύνατο να λυθεί αυτό το πρόβλημα» δήλωσε ο Massimiliano Panarari, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Luiss. «Ο κόσμος μπορεί να έχει προσπαθήσει να διατηρήσει το ηθικό του υψηλό στην αρχή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, αλλά τώρα οι σκέψεις τους επιστρέφουν προς την πικρή πραγματικότητα μιας τρομερά εύθραυστης χώρας».