Η εκδίκηση του κορωνοϊού: Ασθενής ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που υπερασπιζόταν την «ανοσία της αγέλης», βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Τζόνσον ανέβασε ο ίδιος μήνυμα στο Twitter που επιβεβαιώνει ότι έχει ήπια συμπτώματα κορωνοϊού, πυρετό και επίμονο βήχα, όπως είπε.

Θα συνεχίσει όμως να κυβερνάει το Ηνωμένο Βασίλειο μέσω τηλεδιασκέψεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι σε περίπτωση που ο Τζόνσον δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του, θα αντικατασταθεί στη διακυβέρνηση της χώρας από τον υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

Άγνωστό είναι αν θα εξακολουθεί να μένει μαζί του η σύντροφός του, Κάρι Σάιμοντς, η οποία είναι έγκυος στο πρώτο του παιδί.

Με τη Βρετανία να μετρά 11.658 κρούσματα και 578 νεκρούς από τον κορωνοϊό είναι σίγουρο ότι από τη στιγμή που νόσησε και ο ίδιος, ο Τζόνσον θα δεχτεί ακόμα μεγαλύτερη κριτική για την αρχική του απραξία απέναντι στην πανδημία.

Αντί να πάρει έγκαιρα μέτρα, η βρετανική κυβέρνηση προτίμησε να εφαρμόσει την «ανοσία της αγέλης», μία μέθοδος κατά την οποία αρκετά άτομα γίνονται ανθεκτικά σε μια ασθένεια – μέσω εμβολιασμού ή προηγούμενης έκθεσης – και δεν μπορούν πλέον οι ιοί να διαδοθούν σημαντικά στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όταν όμως αυξήθηκαν τόσο τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία όσο και οι πιέσεις από ειδικούς και από στελέχη του ίδιου του του κόμματος, ο 55χρονος ηγέτης άλλαξε τακτική και ανακοίνωσε σειρά αυστηρών μέτρων, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων.