Οδηγίες σε γερμανούς γιατρούς: Ποιους θα σώζετε και ποιους θα αφήνετε να πεθάνουν

Oδηγίες  για «διαλογή» ασθενών σε περίπτωση που οι ΜΕΘ δεν μπορούν να καλύψουν πλέον τις ανάγκες δίνονται στους γερμανούς γιατρούς σύμφωνα με τη FAZ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, στη Γερμανία τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.955, ενώ άλλοι 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, την Τετάρτη. Συνολικά, τα κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 36.508 και οι νεκροί σε 198.

Επτά Ιατρικές Εταιρίες, μεταξύ των οποίων αυτές των Αναισθησιολόγων και των Εντατικολόγων, έχουν συντάξει έγγραφο με οδηγίες σχετικά με την σειρά υποδοχής των ασθενών στα νοσοκομεία, σε περίπτωση υπερφόρτωσής τους, σύμφωνα με τη FAZ.

«Εάν δεν είναι πλέον εφικτό να εισαχθούν στις ΜΕΘ όλοι οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η κατανομή των περιορισμένων διαθέσιμων μέσων θα πρέπει να αποφασιστεί με βάση την διαλογή της ιατρικής καταστροφών», αναφέρεται στο έγγραφο και τονίζεται ότι είναι «αναπόφευκτο» να γίνει επιλογή σχετικά με το ποια άτομα θα γίνουν δεκτά στις ΜΕΘ και ποια όχι.

Οι ειδικοί εισηγούνται ότι η εντατική θεραπεία δεν συνιστάται εφόσον ο ασθενής βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση ή η θεραπεία είναι μάταιη, επειδή δεν αναμένεται ανάρρωση ή σταθεροποίηση του ασθενούς. Η απόφαση θα πρέπει, εάν είναι δυνατόν, να λαμβάνεται από δύο εντατικολόγους, έναν νοσηλευτή καθώς και άλλους γιατρούς, σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα.

Η ιεράρχηση θα πρέπει να γίνεται πάντα μεταξύ όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και κάποιος που ήδη νοσηλεύεται σε ΜΕΘ είναι πιθανό να χάσει τη θέση του. Πάντως, οι Ιατρικές Εταιρίες τονίζουν ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται καμία ιεράρχηση με βάση την ηλικία ή «κοινωνικά κριτήρια».

Προτεινόμενα για εσάς