4.032 οι νεκροί, 47.021 τα κρούσματα κορωνοϊού - Γιατί τόσοι νεκροί στην Ιταλία

4.032 νεκρούς θρηνεί η Ιταλία, από την πανδημία του κορωνοϊού, που χτύπησε την χώρα αγριότερα από κάθε άλλη, Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία, είναι 47.021. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 41.035 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 3.405 άνθρωποι.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα. 689 άτομα έγιναν αρνητικά στον ιό. Η διάδοση του κορονοϊού, δηλαδή, δεν σταματά.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 22.264 και οι νεκροί 2.549. Στην Εμίλια Ρομάνα τα κρούσματα είναι 5.968 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 640. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 4.031, με 131 νεκρούς.

Από αύριο αναμένεται να ισχύσουν αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών και της λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν από τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιταλία, νεκροί, κρούσματα, πανδημία, κορωνοϊός

 

Γιατί μετρά τόσους νεκρούς η Ιταλία

Η εφημερίδα La Repubblica δημοσίευσε στατιστικά για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων και των νεκρών, αντλώντας στοιχεία από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.   Ένας από τους λόγους του μεγάλου αριθμού νεκρών -σχεδόν διπλάσιος από Κίνα και ΗΠΑ- είναι επειδή ο πληθυσμός της χώρας είναι ιδιαιτέρως μεγάλης ηλικίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιταλία, νεκροί, κρούσματα, πανδημία, κορωνοϊός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω κινδυνεύουν περισσότερο από οξεία συμπτώματα του ιού και κατά συνέπεια θάνατο. Στην Ιταλία σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, όταν στις ΗΠΑ είναι μόνο 16 και στην Κίνα 11%.

Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που έχουν πεθάνει από τον ιό στις ΗΠΑ είναι ηλικίας 70, 80 και 90 ετών, όπως συνέβη και στην Κίνα. Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Ιταλίας δήλωσε πως η μέση ηλικία των ατόμων που πέθαναν από τον κορωνοϊό ήταν τα 81 έτη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιταλία, νεκροί, κρούσματα, πανδημία, κορωνοϊός

 

Ο κορωνοϊός έφθασε στην Ιταλία μερικές εβδομάδες πριν την διάγνωση του πρώτου κρούσματος, συμπεραίνουν Ιταλοί επιστήμονες

Ιταλοί μοριακοί βιολόγοι μετά από έρευνα που έκαναν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, σημειώθηκαν στην επικράτεια της Ιταλίας στα τέλη Ιανουαρίου, μερικές εβδομάδες πριν γίνει η διάγνωση του πρώτου ασθενούς. Τα συμπεράσματα τους τα δημοσιεύσαν στην ηλεκτρονική επιστημονική βιβλιοθήκη medRxiv.

«Τα στοιχεία που συλλέξαμε παραπέμπουν στο ότι ο ιός SARS-CoV-2 (είναι ο ίδιος ο νέος κορονοϊός) διείσδυσε στην επικράτεια της Βόρειας Ιταλίας στο διάστημα μεταξύ του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ πιο πριν από την στιγμή που ξεκίνησε η αναχαίτιση του. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ότι ο ιός μπήκε στην Ιταλία αμέσως ακολουθώντας αρκετές διαδρομές» γράφουν οι επιστήμονες.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι μοριακοί βιολόγοι από το πανεπιστήμιο του Μιλάνου και γιατροί από νοσοκομείο Λουίτζι Σάκκο, κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα, αποκωδικοποιώντας τα γονιδιώματα των δειγμάτων του ιού, τα οποία πήραν από τα τρία πρώτα θύματα του Covid-19 στην Λομβαρδία. Εν συνεχεία οι ειδικοί τα συνέκριναν μεταξύ τους, καθώς και με δείγματα SARS-CoV-2 από άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Οι υπολογισμοί τους παρέπεμπαν στο ότι όλα τα ιταλικά δείγματα του ιού ήταν το ένα με το όλα πολύ συγγενικά. Εκτός των άλλων έμοιαζαν με εκείνα τα στελέχη του SARS-CoV-2, τα οποία οι γιατροί απομόνωσαν από τον οργανισμό των πρώτων θυμάτων του Covid -19 στην Γερμανία το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Επίσης παρόλο που οι γιατροί πήραν και τα τρία δείγματα του ιού από σώματα των Ιταλών ασθενών την ίδια ημέρα, στα γονιδιώματα τους παρατηρήθηκαν αρκετές διαφορετικές μεταλλάξεις.