Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία, με 4.200 κρούσματα κορωνοϊού & 120 θανάτους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κήρυξε σήμερα την χώρα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν οι αρχές, ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορωνοϊού. Η χώρα είναι η δεύτερη βαρύτερα πληττόμενη από την πανδημία, Ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ιταλία, ενώ στην τρίτη θέση της θλιβερής λίστας, ακολουθεί η Γαλλία.

Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο, θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία “θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών”, είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.

“Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000”, επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση “όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών”, εξήγησε ο Σάντσεθ.

Ήδη έχουν κλείσει όλα τα Μουσεία της χώρας, ενώ και η εμβληματική εκκλησία της Βαρκελώνης, η Σαγράδα Φαμίλια, έκλεισε τις πόρτες της για προσκυνητές και κοινό.

Όμως, η “νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών… ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας”, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και τους θυλάκους Θέουτα και Μελίγια

Τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και τους ισπανικούς θύλακες Θέουτα και Μελίγια έκλεισαν σήμερα, Παρασκευή, από τις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέφεραν οι αρχές.

Η ανακοίνωση ανάγκασε πολλούς Ισπανούς να φύγουν εσπευσμένα από το βασίλειο του Μαρόκου, ώστε να μην εγκλωβιστούν.

Η απόφαση, που ελήφθη με πρωτοβουλία του Μαρόκου, ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τις ισπανικές νομαρχίες της Θέουτα και της Μελίγια, δύο θυλάκων που βρίσκονται στο βόρειο Μαρόκο και αποτελούν τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι σε συντονισμό με την Ισπανία, «το Μαρόκο ανέστειλε τις πτήσεις από και προς την Ισπανία και τη θαλάσσια κυκλοφορία επιβατών».

«Από τις 06:00 θα κλείσουν τα σύνορα στην Μπένι Ένζαρ, και συνιστάται σε όλους τους πολίτες της Μελίγια που βρίσκονται στο Μαρόκο να επιστρέψουν το ταχύτερο στην πόλη», ανέφερε στο Twitter η νομαρχία της Μελίγια, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα «προληπτικό μέτρο απέναντι στον κορονοϊό».

«Οι μαροκινές αρχές μας ενημέρωσαν πως τα σύνορα θα κλείσουν το πρωί στις 06:00», ανέφερε από την πλευρά της η νομαρχία της Θέουτα το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ένας Ισπανός που κατάφερε να περάσει την τελευταία στιγμή είναι ένας δημοσιογράφος, ο Αντόνιο Ναβάρο, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Atalayar που ειδικεύεται στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο και έχει την έδρα της στη Μαδρίτη, και ο οποίος έφυγε από την Ταγγέρη το πρωί της Τετάρτης για επαγγελματικούς λόγους.

Όταν ενημερώθηκε για το επικείμενο κλείσιμο των συνόρων, πήρε ταξί προς τη Θέουτα, όπου έφθασε το βράδυ, στη συνέχεια ένα φέρι προς το ισπανικό λιμάνι Αλχεσίρας και λεωφορείο προς τη Σεβίλη, όπου υπολόγιζε να εργαστεί εξ αποστάσεως: «Δεν θέλω να πάω στην περιοχή της Μαδρίτης», την πλέον πληγείσα στη χώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, έχοντας μέχρι στιγμής 4.200 καταγεγραμμένα κρούσματα και 120 θανάτους.