«Η μέρα που όλος ο κόσμος περιμένει δεν πρέπει να απέχει και τόσο πολύ», δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της κινεζικής κυβέρνησης, Ντινγκ Σιαντζιάνγκ στέλνοντας ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα για την εξέλιξη του κορωνοιού στην παγκόσμια κοινότητα, που ωστόσο προς το παρόν δεν «βλέπει» το θαύμα.
Εδώ και μερικές εβδομάδες καταγράφεται στους στατιστικούς πίνακες μια εντυπωσιακή υποχώρηση της επιδημίας στη χώρα, που κατέγραψε μόλις 19 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, έναντι 15.133 στις 13 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες οι Αρχές άλλα 22 άτομα προστέθηκαν στις λίστες των νεκρών του κορωνοιού στην Κίνα, αλλά πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τις 27 Ιανουαρίου.
Διάφορες ενδείξεις στην Ουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων και επίκεντρο της επιδημίας δημιουργούν ελπίδες για σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας που επεβλήθησαν από τις 23 Φεβρουαρίου, όπως το κλείσιμο των 14 από τα 16 νοσοκομείων εκστρατείας που άνοιξαν για τους προσβληθέντες από την νόσο κατοίκους. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν εγκατεστημένα σε εργοστάσια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκθεσιακό πάρκο, ενώ τα δύο τελευταία αναμένεται να κλείσουν σήμερα Τρίτη.
Εξάλλου, στη Σανγκάη, το πάρκο της Disneyland επαναλειτούργησε τμηματικά χθες Δευτέρα. Το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό, αλλά «περιορισμένος αριθμός» καταστημάτων, εστιατορίων και ένα ξενοδοχείο άνοιξαν στο κοινό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος.
Ο σουηδικός όμιλος επίπλων IKEA ανακοίνωσε από την πλευρά του το Σαββατοκύριακο ότι επαναλειτούργησαν περισσότερα από τα μισά από τα τριάντα καταστήματά του στην Κίνα.
Η στρατηγική των Κινέζων αποδίδει καρπούς
Την επιτυχία της στρατηγικής της Κίνας στο χειρισμό της επιδημίας του κορωνοϊού υπογράμμισε εξάλλου και ο ΠΟΥ το Σαββατοκύριακο. «Κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία μιας επιδημίας χωρίς εμβόλιο, πράγμα εξαιρετικό», τόνισε ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, σύμβουλος του ΓΓ του ΠΟΥ, κατά την επιστροφή του από την Κίνα. Παρά την έκταση της κρίσης και την υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοΪού οι Κινέζοι εμπόδισαν τη διάδοσή του εφαρμόζοντας μια στρατηγική τοποθέτησης σε καραντίνα μερικών μεγάλων πόλεων και επιστρέφοντας σε βασικές πολιτικές δημόσιας υγείας. «Είναι το μήνυμα που είδαμε στην Κίνα – και μια από τις μεγάλες εκπλήξεις», επεσήμανε ο δρ Έιλγουορντ. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής; Η αποθεραπεία άνω του 70% όσων είχαν νοσήσει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο ΠΟΥ.
«Να περιμένουμε…»
Την επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν στην Κίνα υπογραμμίζει και η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Inserm στη Γαλλία, Μαρί Πωλ- Κιενί: «Είναι λίαν θετικά τα νέα. [Οι Κινέζοι] συνεχίζουν να ταυτοποιούν όλα τα κρούσματα, να ιχνηλατούν τις επαφές τους. Οι αριθμοί αυτοί είναι το αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής και της απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε αφελώς ότι όλα έχουν τελειώσει. Πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτή τη τάση [υποχώρησης των κρουσμάτων], λέει το πρώην μέλος του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι οι ενίοτε ακραίες μέθοδοι που εφήρμοσαν οι κινεζικές Αρχές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε δυτικές χώρες.