Αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, ζητά ο Ερντογάν - Συνομιλίες Μητσοτάκη με Μέρκελ & Κουρτς

Ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί, δήλωσε σήμερα στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την πηγή αυτήν, την οποία επικαλείται ο Ελεύθερος Τύπος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν είπε επίσης στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

“Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγγελα Μέρκελ

«Την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση και εντατικοποίηση του εμπορίου» υπηρετεί το Γερμανοελληνικό Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνεται την Δευτέρα στο Βερολίνο, δήλωσε πριν από λίγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, ανακοινώνοντας παράλληλα τόσο την συμμετοχή της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στο Φόρουμ, όσο και τη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Ζάιμπερτ, η κ. Μέρκελ αναμένεται να μιλήσει στις 14:15 (τοπική ώρα).

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της διμερούς συνάντησης των δύο ηγετών, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. «Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά.

Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τοποθετήθηκε αυστηρότερα σε ό,τι αφορά το ίδιο θέμα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τόσο η καγκελάριος όσο και άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης «δήλωσαν πολύ καθαρά πώς αξιολογούν την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες από τουρκικές ενέργειες».

«Ταυτόχρονα, η καγκελάριος είπε ότι “εξακολουθούμε να έχουμε κάθε συμφέρον να επιμείνουμε στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ότι από ευρωπαϊκή πλευρά το κάνουμε και περιμένουμε αυτό να γίνει και από τουρκικής πλευράς”», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να καταλήξει επαναλαμβάνοντας ότι «το συμφέρον και των δύο πλευρών είναι στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας στην μεταναστευτική πολιτική, όπως την ορίζει η συμφωνία».

Η τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα στο επίκεντρο των συνομιλιών Μητσοτάκη-Κουρτς την Τρίτη στη Βιέννη

Επίσημη επίσκεψη, έπειτα από πρόσκληση του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη, 10 Μαρτίου στη Βιέννη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον πρωθυπουργό, τον οποίο θα υποδεχθεί ο Αυστριακός καγκελάριος νωρίς το απόγευμα της Τρίτης μπροστά στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, θα αποδοθούν στρατιωτικές τιμές και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες των δύο ηγετών, προγραμματισμένης διάρκειας μίας ώρας, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Όπως αναφερόταν σχετικά από το Γραφείο της Καγκελαρίας στη Βιέννη, “κέντρο βάρους της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού θα είναι η τρέχουσα προσφυγική κρίση στην Ελλάδα, και η Αυστρία θα επαναβεβαιώσει την υποστήριξή της προς την Ελλάδα”.

Σε διαδοχικές δηλώσεις του αυτή την εβδομάδα, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως “το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

Υπενθυμίζεται, ότι η  αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε υποσχεθεί τις προηγούμενες ημέρες την υποστήριξή της προς την Ελλάδα και προς την ευρωπαϊκή υπηρεσία προστασίας συνόρων Frontex.

Κατά την επίσκεψή του την Τρίτη στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, είχε ανακοινώσει επιπλέον, ότι την επόμενη εβδομάδα θα διατεθεί ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από το Ταμείο Καταστροφών Εξωτερικού (AKF) για την υποστήριξη ελληνικών προσφυγικών εγκαταστάσεων, και ότι, πέραν τούτων, η Αυστρία είναι έτοιμη, να διαθέσει περαιτέρω βοήθεια – σε μορφή εξοπλισμού η προσωπικού.

Σε τοποθετήσεις του για τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο Αυστριακός καγκελάριος έχει επισημάνει με κάθε σαφήνεια πως “η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά. Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα”.

Είχε επίσης καταγγείλει ότι “ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει να ποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν”.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε επιπλέον τονίσει πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, μέσω της οποίας αυτή λαμβάνει, όπως είπε, δισεκατομμύρια ευρώ, και ο ίδιος είναι υπέρ του να βοηθηθεί η Τουρκία, εφόσον όμως φροντίζει συντεταγμένα και ανθρώπινα για τους πρόσφυγες.

Εάν όμως δεν τηρείται η Συμφωνία, τότε η ΕΕ θα ασκήσει πίεση στον Τούρκο πρόεδρο και στην Τουρκία και εδώ οι δυνατότητες πίεσης είναι πολύπλευρες μιας και η Τουρκία εξαρτάται από την οικονομική συνεργασία με την ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να αφήνει να εκβιάζεται, είχε αναφέρει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.