«Άδειασμα» Ερντογάν από την Μόσχα: «Ποια συνάντηση με Πούτιν;»

Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς ανακοίνωσε σήμερα συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 5 Μαρτίου  ωστόσο το Κρεμλίνο δήλωσε πλήρη άγνοια.

«Δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ Μακρόν, Μέρκελ και Πούτιν. Αλλά εμείς στη χειρότερη περίπτωση θα συναντηθούμε με τον κ. Πούτιν την ημερομηνία που έχουμε ορίσει, δηλαδή στις 5 Μαρτίου, είπε ο Τυούρκος Πρόεδρος.

«Με τον ερχομό του εδώ, μετά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, θα έχουμε και μία τετ α τετ συνάντηση. Έτσι έχει η κατάσταση. Μπορεί στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί στην Άγκυρα. Δεν έχει διαφορά», συνεχισε για να έρθει η αποστομωτική απάντηση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, ότι «τέτοιο ραντεβού δεν υπάρχει στην ατζέντα του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Τούρκος πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, κι αν υπάρχουν εξελίξεις για το Ιντλίμπ απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, λέγοντας μόνο ότι «μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας υπάρχει μια διαδικασία σε εξέλιξη τόσο για το Ιντλίμπ όσο και για τη Λιβύη», εκφράζοντας ωστόσο δυσαρέσκεια για τη μεγάλη –όπως τη χαρακτήρισε- στήριξη που παρέχει η Μόσχα στον Άσαντ.

«Έχουμε αποδείξεις όσο κι αν το αρνούνται. Δεν είμαστε απλά αναγκασμένοι να παίρνουμε μέρος σε αυτόν τον αγώνα, είμαστε καταδικασμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στους πρόσφυγες που πιέζουν στα σύνορα με την Τουρκία

«Όταν οι πρόσφυγες αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει τα 3 εκατομμύρια στα σύνορά μας, εμείς θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Στη χώρα μας βρίσκονται 3.5 με 4 εκατομμύρια Σύροι. Αυτά τα είπα στον Πούτιν», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι εκτός από τη Συρία συζητάει παράλληλα και το θέμα της Λιβύης με τη Μόσχα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία των Ρώσων μισθοφόρων Βάγκνερ στη Λιβύη.

«Υπάρχει ένα άτομο χωρίς καμία νομιμότητα που λέγεται Χαφτάρ. Δυστυχώς και η Ρωσία διαθέτει εκεί μια δύναμη κρούσης 2.500 αντρών που αποκαλείται ‘Βάγκνερ’. Γνωρίζουμε ότι η οικονομική βοήθεια παρέχεται από το Αμπού Ντάμπι και ότι στηρίζουν τον Χαφτάρ», ανέφερε.