Ολλανδία : Αποζημιώσεις σε θύματα του Ολοκαυτώματος για τα τρένα του θανάτου

Η ολλανδική κρατική σιδηροδρομική εταιρεία, που διαχειριζόταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τα τρένα με προορισμό ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, έχει καταβάλει μέχρι στιγμής αποζημιώσεις ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ στα θύματα του Ολοκαυτώματος, ανέφερε η αρμόδια επιτροπή σε ολλανδικό μέσο ενημέρωσης.

Ο κρατικός σιδηροδρομικός φορέας NS ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2019 ότι θα αποζημίωνε θύματα ή στενούς συγγενείς τους.

Η NS μετέφερε με τα τρένα της περίπου 110.000 Εβραίους και Ρομά στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Βέστερμπορκ για λογαριασμό των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, αποκομίζοντας εκατομμύρια φιορίνια, το ολλανδικό νόμισμα της εποχής εκείνης.

Ο σιδηροδρομικός φορέας δεν έφερε τότε αντίρρηση στους εκτοπισμούς και κέρδισε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2,5 εκατομμύρια ολλανδικά φιορίνια (περίπου 1,1 εκατομμύρια ευρώ) από τις μετακινήσεις αυτές.

Το 2005 η NS απολογήθηκε επισήμως για τον ρόλο που διαδραμάτισε.

Από 5.000 έως 15.000 ευρώ οι αποζημιώσεις

Η επιτροπή εκτίμησε πως 5.000 έως 6.000 επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων εξόντωσης, ή εν ζωή συγγενείς τους, δικαιούνται αποζημιώσεις.

Θα λάβουν έκαστος ποσά που κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

Περίπου 4.000 αιτήσεις έχουν μέχρι στιγμής εγκριθεί και αιτήσεις μπορεί να υποβληθούν έως τον Αύγουστο του 2020.

Ο Σάλο Μίλερ, ένας 83χρονος επιζώντας του Ολοκαυτώματος και πρώην φυσικοθεραπευτής της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άγιαξ, ίδρυσε την επιτροπή το 2018.

Οι Εβραίοι γονείς του στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς όπου δολοφονήθηκαν.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa