Κορωνοϊός: Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους που δεν είχαν εμφανή λόγο να νοσήσουν

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέφρασε την Παρασκευή την ανησυχία του για τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εκτός Κίνας “χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση” καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει γρήγορα δράση, κυρίως όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

Τα κρούσματα χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ούτε έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανέφερε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία επικρατεί σε ό,τι αφορά στην περίοδο επώασης του ιού, καθώς ένας 70χρονος στην επαρχία Χουμπέι παρουσίασε συμπτώματα 27 κι όχι 14 ημέρες μετά τη μόλυνση.

“Την ώρα που μιλάμε, είμαστε ακόμη σε μια φάση όπου είναι δυνατόν να περιορίσουμε την επιδημία” αλλά “με ένα παράθυρο ευκαιρίας που αρχίζει να κλείνει”, καθώς τα κρούσματα εκτός της Κίνας συνεχίζουν να αυξάνονται.

“Δεν πρέπει να κοιτάξουμε πίσω και να λυπηθούμε που δεν μπορέσαμε να επωφεληθούμε από την ευκαιρία που μας προσφέρεται”, επέμεινε υπογραμμίζοντας τη σημασία να ληφθούν “κατάλληλα” μέτρα.

“Το παράθυρο ευκαιρίας για να περιοριστεί η επιδημία του κορωνοϊού αρχίζει να κλείνει και οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα, αν θέλουν να την ελέγξουν.

“Το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει»

Όταν ρωτήθηκε εάν η επιδημία βρίσκεται σε σημείο καμπής μετά τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 που αναφέρθηκαν στο Ιράν και στον Λίβανο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί. Ωστόσο πρόσθεσε ότι “το παράθυρο ευκαιρίας αρχίζει να κλείνει, συνεπώς πρέπει να δράσουμε γρήγορα πριν κλείσει εντελώς”.

“Η επιδημία μπορεί να πάει σε οποιαδήποτε κατεύθυνση”, είπε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους. “Εάν δράσουμε σωστά, μπορούμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε σοβαρή κρίση, αλλά εάν δεν εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία, τότε θα έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα στα χέρια μας”.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ δεν θέλησε να διευκρινίσει περισσότερο ποια πρέπει να είναι τα μέτρα που οι χώρες πρέπει να πάρουν ή να μην πάρουν, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί κάθε κατάσταση λεπτομερώς.

Πανικός στην Ιταλία

Στην Ιταλία, στο μεταξύ, το δεύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μερικές ώρες αφότου ένας 77χρονος απεβίωσε στη διάρκεια της νύκτας κοντά στην Πάδοβα, στη γειτονική περιφέρεια Βένετο.

Όπως έγινε γνωστό, η ηλικιωμένη πέθανε στο σπίτι της και φέρεται να μολύνθηκε από τον ιό σε πρώτων βοηθειών της περιοχής, όπου συνάντησε 38χρονο ασθενή, ο οποίος, με τη σειρά του, φέρεται να μετέδωσε την ασθένεια σε τουλάχιστον 15 άτομα. Ανάμεσά τους, η γυναίκα του που κυοφορεί, φίλοι του με τους οποίους έπαιζε ποδόσφαιρο και πέντε ιατροί και νοσηλευτές.

Η ανακοίνωση του θανάτου του 77χρονου έγινε μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη.

Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε έντεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».

Συνολικά, σχεδόν 12 πόλεις στα βόρεια της χώρας βρίσκονται σε άτυπη «απομόνωση», λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα ασφαλείας.