Και τρίτο γεωτρύπανο αγόρασε η Τουρκία

Την ώρα που οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ έχει ανακοινωθεί και γεώτρηση κοντά στο Καστελόριζο, η γειτονική χώρα επενδύει στο πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων σε ξένες υφαλοκρηπίδες αγοράζοντας και τρίτο γεωτρύπανο.

Σύμφωνα με γνωστό τουρκικό περιοδικό ναυτιλίας, πρόκειται για το γεωτρύπανο Sertao, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία στη Βρετανία για 37,5 εκατομμύρια δολάρια.

Το γεωτρύπανο κατασκευάστηκε από τη Samsung στη Νότια Κορέα το 2012 και χρησιμοποιήθηκε από τη βραζιλιανή εταιρεία Petrobras μέχρι το 2015.

Το Sertao βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Port Talbot της Βρετανίας για δύο χρόνια.

Έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει την εργασία του κάτω από πολύ μεγάλη πίεση και ψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να φτάσει σε βάθος 11 χιλιάδων 400 μέτρων και να διεξάγει γεώτρηση 3 χιλιάδων μέτρων. Το υπό σημαία Νησιών Μάρσαλ γεωτρύπανο Sertao έχει μήκος 227 μέτρα, πλάτος 42 μέτρα και το μέρος του πλοίου που είναι κάτω από το νερό είναι 12 μέτρα.

Συνεχίζονται οι προκλήσεις

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει την επιθετική της ρητορική τόσο για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου όσο και το θέμα των γεωτρήσεων.

Ειδικά για τις γεωτρήσεις σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως «δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο αλλά ούτε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας».

Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης κανενός σχεδίου αν δεν είμαστε μέσα κι εμείς. «Στην Κύπρο, είμαστε εγγυήτρια δύναμη και θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα μας όπως και των Τουρκοκυπριων αδελφών μας, κανένας να μην τεστάρει την ισχύ και την δύναμη μας» κατέληξε ο Ακάρ.