Υπόθεση Γουαινστάιν: Η δικηγόρος που έχει πάθος να αθωώνει βιαστές

Έχει ρεκόρ αθωώσεων βιαστών κάτι για το οποίο κομπάζει με κάθε ευκαιρία. Η δικηγόρος Ντόνα Ροτούνο, η οποία σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι ένα «μπουλντόγκ μέσα στο δικαστήριο», έχει χτίσει την καριέρα της υπερασπιζόμενη άνδρες που κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα.

Εξ’ού και ο Χάρβεϊ Γουάινσταιν δεν την επέλεξε τυχαία. Και αυτό αποδείχθηκε την Δευτέρα όταν η συνήγορος εξετάζοντας ένα από τα θύματά του, την πρώην ηθοποιό, Τζέζικα Μαν κατάφερε με τις ερωτήσεις της να της προκαλέσει κρίση πανικού και να την κάνει να ξεσπάσει σε λυγμούς με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί.

Η απόγνωση της πρώην ηθοποιού ήρθε όταν η Ροτούνο επέμενε να την ρωτάει γιατί κράτησε επαφή με τον Γουανστάιν ακόμα και μετά τις επιθέσεις εκ μέρους του τρεις φορές το 2013 και άλλη μια στις αρχές του 2014.

Η ηθοποιός Τζέσικα Μαν «ανακρίθηκε» για τέσσερις με στόχο  να παρουσιαστεί ως «ψεύτρα» και «δολοπλόκος» την ηθοποιό που κατήγγειλε τον γνωστό παραγωγό του Χόλιγουντ, ότι την βίασε και μάλιστα δύο φορές, το 2013.

Ο Guardian αναφέρει πως η δικηγόρος του κατηγορούμενου έκανε σφοδρή επίθεση κατά της Μαν, λέγοντας πως τον «χειραγώγησε», δίνοντας του την εντύπωση ότι την έλκυε σεξουαλικά. «Τον χειραγωγήσατε τον κ. Γουαινστάϊν κάθε φορά που τον βλέπατε, είναι αλήθεια; Κάθε φορά που είχατε σεξουαλικές επαφές μαζί του τον χειραγωγούσατε, είναι αλήθεια; Τον κάνατε να νιώθει ότι εσείς θέλατε σεξουαλικές σχέσεις μαζί του» έλεγε η Ροτούνο, με την ηθοποιό να το αρνείται.

Εκεί δε, που η ηθοποιός λύγισε, ήταν όταν η Ροτούνο της ζήτησε να διαβάσει ένα γράμμα που είχε στείλει σε πρώην σύντροφό της τον Μάιο του 2014, ένα χρόνο μετά τον φερόμενο βιασμό της από τον παραγωγό στην Νέα Υόρκη. Στο γράμμα της φέρεται να περιγράφει ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον παραγωγό του Χόλιγουντ, γράφοντας υποτιμητικά σχόλια για τα γεννητικά του όργανα. Η ηθοποιός το διάβαζε με σπασμένη φωνή και κλαίγοντας, για να καταρρεύσει στην συνέχεια.
Η Ντόνα Ροτούνο, την οποία και αποκαλούν «δικηγόρο του διαβόλου» σε συνέντευξή της στο Vanity Fair υποστήριξε ότι οι γυναίκες που κατηγορούν τον Γουάινσταιν τον χρησιμοποίησαν για να προωθήσουν τις καριέρες τους και περιγράφει το κίνημα #MeToo ως ένα κίνημα που παρουσιάζει τις γυναίκες ως πολύ ευαίσθητες.

«Αν οι γυναίκες θέλουν ισότητα και ίσες αμοιβές και ίσες ευκαιρίες τότε θα πρέπει να αναλαμβάνουν και την ευθύνη για όσα συμβαίνουν», είπε αναφερόμενη σε όσους άνδρες έχουν κατηγορηθεί για βιασμό.

Η Ροτούνο μεγάλωσε στο Σικάγο και λέει ότι μια από τις μεγαλύτερες επιρροές ήταν ο πατέρας της στον τρόπο που δουλεύει.«Μην αφήνεις ποτέ τα συναισθήματά σου να επηρεάζουν την κρίση σου», μου έλεγε.

Και αυτή την αρχή την χρησιμοποίησε όταν υπερασπίστηκε έναν 17χρονο για τον βιασμό μιας 15χρονης συμμαθήτριάς του. Είπε ότι αισθάνθηκε άσχημα γιατί ήταν ένα μικρό κορίτσι αλλά πιο άσχημα αισθάνθηκε όχι για την σκληρότητα με την οποία την αντιμετώπισε αλλά γιατί ο πελάτης της καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση. «Ακόμα και αν έφταιγε ήταν πολύ σκληρή η ποινή που του επιβλήθηκε», δήλωσε. Μάλιστα έχει μια φωτογραφία του 17χρονου στο γραφείο της για να της θυμίζει πόσο δύσκολες είναι αυτές οι υποθέσεις όχι για το θύμα αλλά για τον κατηγορούμενο.