Οι βρώμικες δουλειές του Τραμπ με Ερντογάν σε ένα βιβλίο

Το 2018 χτύπησε το τηλέφωνο του προέδρου στον Λευκό Οίκο και στην άλλη γραμμή ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν με ένα ασυνήθιστο αίτημα: την παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ για να σταματήσειη ποινική έρευνα για την Halkbank, μια από τις πιο μεγάλες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας.

Στριμώχνεται ο Τραμπ μετά τις αποκαλύψεις για «χάρες» του αμερικανού Προέδρου τόσο στον Ταγίπ Ερντογάν όσο και στον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, όπως περιγράφονται .στο βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλου εθνικής ασφάλειας.

Το βιβλίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα αλλά αποσπάσματά του δημοσίευσαν οι New York Times.

Άνθρωποι με γνώση των όσων περιέχονται στο βιβλίο κάνουν αποκαλύψεις στους New York Times. Ο Μπόλτον σε αυτό λέει ότι μοιράστηκε τους προβληματισμούς του με ανώτατους εισαγγελείς για τις παρεμβάσεις Τραμπ σε υποθέσεις που είχαν να κάνουν με την Τουρκία και την Κίνα. Οι δυο υποθέσεις είχαν να κάνουν με την έρευνα για την τουρκική τράπεζα Halkbank και την απόφαση του Τραμπ να αρθούν οι κυρώσεις στον τηλεπικοινωνιακό κινεζικό όμιλο ZTE, το 2018.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Μπόλτον. Όμως, την Τρίτη υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών θεώρησαν ότι οι υπόνοιες ανάμειξης του Τραμπ στις δυο αυτές υποθέσεις είναι νέα στοιχεία καθώς οι οικογενειακές επιχειρήσεις των Τραμπ φτάνουν μέχρι την Τουρκία αλλά και την Κίνα με την ανέγερση ουρανοξυστών. Λένε μάλιστα ότι χρησιμοποίησε την εξουσία του για να πλουτίσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

Πρώην ανώτατοι διπλωμάτες μεταξύ των οποίων και κάποιοι που ανήκουν στους Ρεπουμπλικάνους κατέθεσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διαδραματίζει έναν ασυνήθιστο και ενίοτε ενοχλητικό ρόλο σε ποινικές υποθέσεις και σε θέματα επιβολής κυρώσεων σε ξένες κυβερνήσεις.

Η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην έρευνα για την Halkbank ξεκίνησε πολύ νωρίς στην θητεία του ως Πρόεδρος. Το 2017, του ζητήθηκε από τον Ρούντολφ Τζουλιάνι σε σύσκεψη στο Οβάλ Γραφείο παρουσία του τότε υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να παρέμβει για την απελευθέρωση του Ρεζά Ζαράμπ, που ήταν από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Halkbank. Ο Ζαράμπ είχε προσλάβει τον Τζουλιάνι ως δικηγόρο του και ήταν κατηγορούμενος γιατί έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της Halkbank να διοχετεύσει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και μετρητά στο Ιράν παρά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία επεδίωκε με λύσσα την απελευθέρωση του Ζαράμπ καθώς αν κατέθετε θα ενέπλεκε μέλη της οικογένειας Ερντογάν ή και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο. Αυτό όμως ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Φωτιά στα τηλέφωνα

Τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά από το 2018 έως το 2019 από την Άγκυρα στην Ουάσινγκτον με τον Ερντογάν να ζητάει συνέχεια από τον Τραμπ να παρέμβει ώστε να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Ο Ερντογάν προσπαθούσε από παντού να πιέσει. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Halkbank προσέλαβε την εταιρεία λόμπινγκ του Brian D. Ballard, ένος από τους πιο μεγάλους χρηματοδότες του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων. Ο Ballard λοιπόν άρχισε να πιέζει το υπουργείο Εξωτερικών και τον Λευκό Οίκο ώστε να κάνουν πίσω στις έρευνες για την τουρκική τράπεζα λέγοντας ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε την τουρκική οικονομία! Και ο χρόνος περνούσε και τελικά φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2019 για να απαγγελθούν κατηγορίες από το υπουργείο Δικαιοσύνης εναντίον της Halkbank. Για την ιστορία είχε προηγηθεί η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία.

Ο Τραμπ έκανε τις δουλίτσες του Ερντογάν και της Halkbank είπε ευθέως δημοκρατικός γερουσιαστής.