Πώς επηρεάζει ο νέος κοροναϊός το ανθρώπινο σώμα

Τα συμπτώματα, που μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με του SARS, εμφανίζονται ανάμεσα στη δεύτερη μέρα και στη δεύτερη εβδομάδα μετά την έκθεση στον ιό. Ο ασθενής νοιώθει πονοκέφαλο, έχει καταρροή στη μύτη, βήχα και μυικούς πόνους, ενώ τα σοβαρότερα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός (πάνω από 38), δύσπνοια, πνευμονία, σήψη που τελικά οδηγεί στον θάνατο.

Όσον αφορά στο πόσο κολλητικός είναι ο νέος κοροναϊός μεταξύ των ανθρώπων, ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ιού φαίνεται να είναι από τα ζώα στον άνθρωπο.

Είναι ακόμη νωρίς για να βγει συμπέρασμα πόσο εύκολα περνάει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και αυτός είναι τρόπος μετάδωσης. Σύμφωνα με προσωρινούς υπολογισμούς του ΠΟΥ, προς το παρόν ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4 έως 2,5 ασθενείς (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα).

Η μετάδοση του ιού γίνεται από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

body koronaios
πηγή φωτογραφίας: CNN

Την ίδια στιγμή, με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο απολογισμός των νεκρών στην Κίνα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στη χώρα ανήλθε σε 81 σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό Νέο Έτος και οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν ή συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ επισκέφθηκε την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός. Ο Λι επισκέφθηκε την πόλη για να επιθεωρήσει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της επιδημίας, συναντήθηκε με ασθενείς και με μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Ο Λι πήγε στην Ουχάν για να «κατευθύνει» το έργο των υγειονομικών αρχών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυβέρνησης. Δόθηκαν ταυτόχρονα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες ο κινέζος πρωθυπουργός εικονίζεται με μπλε ιατρική μπλούζα και μάσκα ίδιου χρώματος στο πρόσωπο. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου στην πόλη αφότου ξέσπασε η επιδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ