Νέος κοροναϊός: Πώς ξεκίνησε, η νέα επιδημία, ποια τα συμπτώματα - Και τρίτη πόλη σε καραντίνα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό,  καθώς μεταλλάσσεται.

Ο νέος κοροναϊός που έκανε την εμφάνισή του στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 600 σε όλο τον κόσμο

Οι Κινέζοι, αλλά και η παγκόσμια κοινότητας, ζουν ξανά τις ημέρες πανικού που βίωσαν προ 20ετίας όταν εμφανίστηκε ο SARS, καθώς οι πόλεις «κλείνουν» τα σύνορά τους η μία μετά την άλλη. Τα κινεζικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι και η πόλη Τσίμπι, η τρίτη κατά σειρά τέθηκε σε καραντίνα. Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι και στην πόλη Τσίμπι θα διακοπεί η λειτουργία των συγκοινωνιών, θα ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, τα ξενοδοχεία θα ελέγχουν σε καθημερινή βάση τους ενοίκους για πυρετό, ενώ απαγορεύονται και οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.

Τι άλλο γνωρίζουμε

  • Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.
  • Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.
  • Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Ο κοροναϊός έπληξε και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, όπου οι μετοχές κατέγραφαν πτώση. Οι μετοχές την Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.