Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κοροναϊό στην Κίνα - Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η συνεχώς αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων του  νέου κορονοϊού στην Κίνα καθώς όπως αποδεικνύεται ο ιός μεταδίδεται και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με ειδικούς ο νέος κοροναϊός προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα και προκαλεί πνευμονία βαριάς μορφής.

Μάλιστα λόγω της καθημερινής διασύνδεσης των κρατών με πολλά μεταφορικά μέσα, οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) φοβούνται ραγδαία εξάπλωση του ιού σε όλον τον κόσμο. Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στη Γενεύη, έκτακτη σύσκεψη στον ΠΟΥ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Το ζήτημα που θα εξεταστεί επίσης, θα είναι το αν θα χρειαστεί να κηρυχθεί  «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός, της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία, μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις.

Το τέταρτο θύμα, ένας 89χρονος, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα τη 13η Ιανουαρίου και εισήχθη σε νοσοκομείο πέντε ημέρες αργότερα με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, γνωστοποίησε η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν. Υπέκυψε τη 19η Ιανουαρίου (σ.σ. την Κυριακή), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι ο ασθενής είχε βεβαρημένο ιστορικό, σοβαρές υποκείμενες παθήσεις, ιδίως υπέρταση, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Μόλυνση υγειονομικών

Σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον επίσημο λογαριασμό της στον κινεζικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo εξάλλου η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Βουχάν γνωστοποίησε ότι 15 στελέχη των υγειονομικών υπηρεσιών διαγνώστηκε ότι έχουν πνευμονία και υπάρχει άλλο ένα πιθανό κρούσμα.

Από τα στελέχη του υγειονομικού προσωπικού που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από τον νέο κοροναϊό, ένα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αρχές είχαν επαληθεύσει συνολικά 217 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Κίνα ως τις 06:00 [τοπική ώρα· 00:00 ώρα Ελλάδας], μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Εξ αυτών τα 198 έχουν εντοπιστεί στη Βουχάν. Από τα κρούσματα, 169 άνθρωποι νοσηλεύονται και εννέα είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Αυξημένοι έλεγχοι

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

«Η Ουχάν είναι ένας τεράστιος κόμβος και καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των ταξιδιωτών στο πλαίσιο του κινεζικού νέου έτους, τα επίπεδα ανησυχίας πρέπει να παραμείνουν υψηλά. Περιμένουμε και άλλα από αυτό το ξέσπασμα» δήλωσε ο Τζέρεμι Φάραρ, ένας ειδικός σε επιδημίες μεταδοτικών ασθενειών και διευθυντής της οργάνωσης Wellcome Trust global.