Γεωτρήσεις νότια της Κύπρου, ξεκινά το Γιαβούζ: «Εάν βρεθούν υδρογονάνθρακες, Τουρκοκύπριοι & Ελληνοκύπριοι θα μοιραστούν τα έσοδα»

Στη θαλάσσια περιοχή, νότια της Κύπρου, μεταφέρθηκε το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία αναγράφεται, πως «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στην περιοχή, όπως και οι Ελληνοκύπριοι. Εάν βρεθούν εδώ πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και τα δύο μέρη θα μοιραστούν μαζί τα έσοδα», τονίζεται και όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, η ανακοίνωση καταλήγει, ότι: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέχρις ότου εγγυηθούν τα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους του νησιού».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ, ετοιμάζει περικοπές στα κονδύλια που δίνει στην Τουρκία. Τα οικονομικά αυτά μέτρα αφορούν στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Από τα μέτρα αυτά θα εξαιρεθούν η χρηματοδότηση που λαμβάνει η Τουρκία για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό.

Πρόκειται για ποσά που έχει προγραμματισθεί να λάβει η Άγκυρα μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της προενταξιακής διαδικασίας, τα οποία συνολικά ανέρχονται στο ποσό των 336 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Μπορέλ, όπως σημειώνεται, αιτιολόγησε τη νέα περικοπή, για τις «παράνομες, κατά την άποψη της ΕΕ,γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο έξω από τις ακτές της Κύπρου, χώρας-μέλους της ΕΕ και με τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που άρχισε τον Οκτώβριο».