Bloomberg & Αμερικανικά ΜΜΕ δεν αναμένουν νέες επιθέσεις από το Ιράν - "Οι δύο πλευρές μπορούν να πουν τώρα: εντάξει πετύχαμε κτυπήματα ο ένας στον άλλο, ας ηρεμήσουμε»

To Bloomberg και άλλα Αμερικανικά ΜΜΕ θεωρούν σε αναλύσεις τους ότι θα υπάρξει μια (πρόσκαιρη ίσως) αναστολή των επιθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. Τα αντίποινα της Τεχεράνης ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα για να ικανοποιήσουν τη δίψα των Ιρανών για εκδίκηση και ταυτόχρονα να αποφύγουν γενικευμένη σύρραξη με τις ΗΠΑ, δηλώνουν αναλυτές στο Bloomberg. «Δεν αναμένονται νέες επιθέσεις», τονίζουν.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τουλάχιστον 80 αμερικανικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, χωρίς να προσφέρουν κάποια απόδειξη. Η ιρανική ηγεσία κατανοεί πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες από μια κανονική σύρραξη με τις ΗΠΑ. «Έτσι εξηγούνται και τα αρχικά δημοσιεύματα που προσπαθούν να ικανοποιήσουν το αίτημα του κόσμου για εκδίκηση χωρίς να προκαλέσουν υπερβολικά τις ΗΠΑ» σημειώνουν οι αναλυτές.

Οι ιρανικές επιθέσεις στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ μπορεί να δίνουν στον Τραμπ την ευκαιρία να αποφύγει μια γενικευμένη σύρραξη με το Ιράν, σύμφωνα με το Bloomberg.

  • Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών, ενώ το Ιράκ ανακοίνωσε πως δεν σκοτώθηκε κανένα μέλος των συμμαχικών δυνάμεων που βρίσκονται στο έδαφος του. Επιπλέον, σημειλώνεται ότι το Ιράν έστειλε προειδοποίηση για το χτύπημα.

Αυτό σημαίνει ότι τα αντίποινα από την Ισλαμική Δημοκρατία ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα για να ικανοποιήσουν τη δίψα των Ιρανών για εκδίκηση και να προσφέρουν ταυτόχρονα μια διέξοδο από την κρίση που προκάλεσε ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιθέσεις «είναι μια μετρημένη απάντηση» δήλωσε στο Bloomberg ο Φαϊσάλ Ιτανί, αναπληρωτής διευθυντής στο Center for Global Policy στην Ουάσιγκτον. «Η απάντηση του Ιράν πρέπει να είναι αρκετά δραματική για να σώσει τα προσχήματα, αλλά αρκετά περιορισμένη για να αποφευχθεί η πυροδότηση ενός κύκλου κλιμάκωσης ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική αμερικανική στρατιωτική δράση. Αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακό για να “μετρήσει” αλλά δεν αναγκάζει τις ΗΠΑ να απαντήσουν» τόνισε.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο κύκλος, τουλάχιστον για την ώρα, τελειώνει εδώ» ανέφερε σε σημείωμα ο Σάιρους Ραζάγκι, πρόεδρος της Ara Enterprise. Από την πλευρά του Ιράν, σημείωσε, «δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν άλλες άμεσες επιθέσεις και ακόμα και αν υπήρχαν, θα γίνονταν με τον ίδιο τρόπο, στέλνοντας ένα μήνυμα αλλά χωρίς να σπείρουν τον θάνατο».

  • «Πιστεύω ότι οι Ιρανοί είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να αποφύγουν μια απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ γιατί αυτό θα κατέστρεφε μεγάλο μέρος της αμυντικής τους ικανότητας» τόνισε ο Τζον Άλτερμαν του Center for Strategic and International Studies. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ιρανοί χρησιμοποιούν όπλα τα οποία αγόρασε ο Σάχης- δεν έχουν πολλά να σπαταλήσουν» πρόσθεσε.

Το Ιράν ήθελε να δείξει μέχρι πού μπορεί να φθάσει

Την πυραυλική επίθεση του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, τη σημασία τους και την πιθανή απάντηση των ΗΠΑ σε αυτό το κτύπημα, αναλύουν και άλλα Αμερικανικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή του στο CNBC ο Harry Kazianis, ειδικός σε θέματα Ασφάλειας, αναφέρει ότι με την επίθεση το Ιράν ήθελε να δείξει μέχρι πού μπορεί να φθάσει αλλά και το ότι μπορεί να προκαλέσει κόστος στην αμερικανική πλευρά.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι η εκδίκηση του Ιράν δεν πρέπει να υποτιμηθεί, αφού η Τεχεράνη κατέχει περισσότερους από 2,000 βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο ειδικός αναφέρει ότι ακόμα και στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προσπαθήσουν να σταματήσουν μια βαλλιστική επίθεση από τους Ιρανούς, από όλους, τότε δεν θα μπορούσαν. Ειδικότερα, αναφέρει ότι ακόμα και ένα μετακινούσαν οι ΗΠΑ όλες τις πλατφόρμες άμυνας  για βαλλιστικούς πυραύλους στη Μέση Ανατολή, δεν θα μπορούσαν να σταματήσουν τους Ιρανούς.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η πιθανή απάντηση της διοίκησης Τραμπ σε αυτό το κτύπημα, απάντησε ότι υπάρχουν δύο πιθανές κινήσεις.

  • Αρχικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτεθούν σε αυτούς που βρίσκονται πίσω από το κτύπημα με τους πυραύλους και αυτό θα ήταν σίγουρα ένα αναλογικό κτύπημα.
  • Η άλλη πιθανότητα είναι «να χρησιμοποιήσουν αυτό το κτύπημα ως αφορμή για μια ευρεία στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, πετυχαίνοντας την εκκαθάριση των πυρηνικών και στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας». Εντούτοις, ο ειδικός πρόσθεσε ότι πολύ δύσκολα οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διαλέξουν τη δεύτερη επιλογή, αφού θα τους έπαιρνε βδομάδες μέχρι να μετακινήσουν στρατεύματα στην περιοχή και μέχρι τότε το Ιράν θα είχε τη δυνατότητα να κτυπήσει προληπτικά.

Το πιο ανησυχητικό για τον  Harry Kazianis είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης ή προσπάθεια για διπλωματική λύση.

Από την άλλη, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ομάν, Richard Schmierer, ανέφερε ότι η επίθεση του Ιράν «ίσως είναι μια ευκαιρία- υπό την απουσία θυμάτων- για τις δύο πλευρές να πουν ότι εντάξει πετύχαμε κτυπήματα ο ένας στον άλλο, ας ηρεμήσουμε».

Πηγή: economico.gr