Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Ερντογάν δεν λυπήθηκε με την δολοφονία του Σουλεϊμανί, ούτε τον χαρακτηρίζει «μάρτυρα»

Άμεση ήταν η αντίδραση από την Τουρκία στην είδηση που διέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ με την οποία ο Ερντογάν παρουσιαζόταν ως λυπημένος για τη δολοφονία του Ιρανού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις απειλές του προς το Ιράν, το Russia Today απέδιδε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την εξής φράση: «Λυπάμαι πολύ για την απώλεια του μάρτυρα Κασέμ Σουλεϊμανί και κατανοώ την οργή του ιρανικού λαού».

Το RT μετέδωσε επίσης ότι ο Ερντογάν παρακολούθησε την κηδεία του Κασέμ Σουλεϊμανί σχολιάζοντας ότι « (σ.σ. το πλήθος που παρέστη) φανέρωσε το πόσο δημοφιλής ήταν ο Σουλεϊμανί στο Ιράκ».

TRT: Ο Ερντογάν «δεν λυπήθηκε» με την εκτέλεση Σουλεϊμανί, ούτε τον χαρακτήρισε «μάρτυρα»

Λίγες ώρες αργότερα, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Τουρκίας δήλωσε στο τουρκικό TRT World ότι ο Ερντογάν δεν αποκάλεσε μάρτυρα τον Κασέμ Σουλεϊμανί. Κατά την ίδια πηγή, ο Ερντογάν έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Ροχανί και τον κάλεσε να κάνει κινήσεις ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο Ερντογάν χαρακτήρισε ως «μοιραίο λάθος» τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ερντογάν σε χθεσινό του τηλεοπτικό διάγγελμα δήλωσε ότι εξεπλάγη από τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί, υποστηρίζοντας ότι το χτύπημα των ΗΠΑ έγινε λίγες ώρες μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, είπε ότι συνέστησε στο ίδιο τηλεφώνημα να μην κλιμακώσει την ένταση με το Ιράν -το οποίο χθες ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη συμφωνία του 2015 για την αποπυρηνικοποίηση.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος