«Τρομοκράτης με κουστούμι» ο Τραμπ, για τον Ιρανό ΥΠΕΞ, «αλαζόνας κλόουν» ο Πομπέο

Μετά τις απειλές του Τραμπ να πλήξει “52 θέσεις” του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών τόπων, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, προειδοποίησε την Κυριακή, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ότι “η στόχευση πολιτιστικών τόπων συνιστά έγκλημα πολέμου”.

“Έχοντας παραβιάσει κατάφωρα το (διεθνές) δίκαιο” με τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ την Παρασκευή, ο Τραμπ “συνεχίζει να απειλεί με νέες παραβιάσεις (…) των δεσμευτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου”, γράφει ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Λένε αυτά τα πράγματα για να εκτρέψουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από την απάνθρωπη και αδικαιολόγητη πράξη τους”, δήλωσε ο υποστράτηγος Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αρχηγός του ιρανικού στρατού, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna, αναφερόμενος στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί. Αλλά “αμφιβάλλω ότι έχουν το θάρρος”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Πληροφοριών και Τηλεπικοινωνιών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί δήλωσε ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είναι “τρομοκράτης με κοστούμι”, σε μήνυμά του στο Twitter.

“Όπως το Ισλαμικό Κράτος, όπως ο Χίτλερ, όλοι μισούν τους πολιτισμούς. Ο Τραμπ είναι τρομοκράτης που φορά κοστούμι. Θα μάθει την ιστορία πολύ σύντομα ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να νικήσει το “Μεγάλο Ιρανικό Έθνος και Πολιτισμό”, έγραψε ο Τζαχρομί.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ έχουν ορίσει 52 στόχους στο Ιράν — ισάριθμους με τους ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1979 — τους οποίους θα πλήξουν εάν η Ισλαμική Δημοκρατία επιτεθεί σε Αμερικανούς ή σε αμερικανικούς πόρους σε αντίποινα για την αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητής της Δύναμης Κουντς.

Το Ιράν, έγραψε ο Τραμπ, «μιλάει με μεγάλο θράσος για το ότι θα βάλει στο στόχαστρο ορισμένους στόχους των ΗΠΑ», σε αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου αξιωματικού. Πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει κλειδώσει «52 ιρανικές εγκαταστάσεις» και ορισμένοι από τους στόχους αυτούς είναι «πολύ υψηλού επιπέδου» και «σημαντικοί για το Ιράν και τον ιρανικό πολιτισμό». Πρόσθεσε ότι «οι στόχοι αυτοί και το ίδιο το Ιράν» θα χτυπηθούν «πολύ γρήγορα και πολύ σκληρά» σε περίπτωση που η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα.

«Οι ΗΠΑ δεν θα ανεχθούν άλλες απειλές», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, ο οποίος δίνοντας διαταγή να εξοντωθεί ο ιρανός υποστράτηγος οδήγησε τη χώρα του και τους συμμάχους της σε αχαρτογράφητα νερά στη σύγκρουσή τους με το Ιράν και τις δυνάμεις που πρόσκειται σε αυτό στη Μέση Ανατολή.

Ο Μάικ Πομπέο καταφέρεται εναντίον της Κατάεμπ Χεζμπολάχ μετά την προτροπή της στις ιρακινές δυνάμεις να πάψουν να φυλάσσουν αμερικανικές εγκαταστάσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο καταφέρθηκε χθες Σάββατο με έντονο τρόπο εναντίον μιας οργάνωσης που ανήκει στις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), διότι προέτρεψε τις ιρακινές δυνάμεις να πάψουν να προστατεύουν τις αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ιράκ.

Ο Πομπέο χαρακτήρισε μέσω Twitter «τραμπούκους» τα μέλη της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μιας από τις πιο ριζοσπαστικές οργανώσεις εντός των ΔΛΚ, συμμαχίας φιλοϊρανών μαχητών που πλέον έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ.

Μετά τον θάνατο στο αμερικανικό πλήγμα που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή του ισχυρού ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί και του κορυφαίου στελέχους της Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, η Κατάεμπ Χεζμπολάχ ορκίστηκε εκδίκηση και απαίτησε οι ιρακινές δυνάμεις να απομακρυνθούν «τουλάχιστον 1.000 μέτρα» από τις εγκαταστάσεις στις οποίες βρίσκονται ανεπτυγμένες αμερικανικές δυνάμεις σήμερα Κυριακή στις 17:00 [τοπική ώρα• 16:00 ώρα Ελλάδας].

«Τραμπούκοι της Κατάεμπ Χεζμπολάχ, που τους έχει στο χέρι το Ιράν, λένε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας να εγκαταλείψουν το καθήκον τους να προστατεύουν» την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη «και άλλες εγκαταστάσεις όπου εργάζονται Αμερικανοί πλάι-πλάι με θαρραλέους Ιρακινούς», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πομπέο.

«Το γεγονός ότι το ιρανικό καθεστώς υπαγορεύει στην ιρακινή κυβέρνηση τι να κάνει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ιρακινών πατριωτών», συνέχισε ο αμερικανός ΗΠΑ, κατά τον οποίο «ο ιρακινός λαός θέλει να απελευθερωθεί από τον ιρανικό ζυγό».

Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί, ανάμεσά τους ο ιρακινός πρωθυπουργός Άντελ Άμπντελ Μάχντι και άλλοι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες, συμμετείχαν χθες Σάββατο στις εκδηλώσεις στη Βαγδάτη για να τιμηθεί η μνήμη του υποστράτηγου Σουλεϊμανί και των ιρακινών που σκοτώθηκαν.

Τι είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ για τον Μ. Πομπέο: Είναι αλαζόνας κλόουν

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναφέρθηκε με προσβλητικό τρόπο στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, αποκαλώντας τον «αλαζόνα κλόουν», αναφερόμενος στο σχόλιό του ότι οι ιρακινοί «χόρευαν» από χαρά μετά την εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο Πομπέο μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter βίντεο διάρκειας 22 δευτερολέπτων, στο οποίο εικονίζονται Ιρακινοί διαδηλωτές σ’ έναν δρόμο. Συνόδευσε το βίντεο αυτό με τη λεζάντα «Ιρακινοί — Ιρακινοί — χορεύουν στον δρόμο για την ελευθερία• ευγνώμονες που ο στρατηγός Σουλεϊμανί δεν υπάρχει πια».

«Πριν από 24 ώρες, ένας αλαζόνας κλόουν — μεταμφιεσμένος σε διπλωμάτη — υποστήριξε πως κόσμος χόρευε στους δρόμους του Ιράκ. Σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες υπερήφανοι ιρακινοί αδελφοί μας και ιρακινές αδελφές μας του απάντησαν απ’ άκρου σ’ άκρο της πατρίδας τους. Το τέλος της φθοροποιού παρουσίας των ΗΠΑ στη δυτική Ασία άρχισε», ήταν η αντίδραση του Ζαρίφ, μέσω του ίδιου ιστοτόπου.

Το πλήγμα του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα τον θάνατο του στρατηγού Σουλεϊμανί — σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, το πτώμα του πρόκειται να μεταφερθεί στην ιρανική επικράτεια για την κηδεία του μέσα στην εβδομάδα — ανέβασε κατακόρυφα την ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος