Διεθνής σπαραγμός για την Αυστραλία - Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης (Εικόνες & Videos)

Μόνο με την λέξη όλεθρο μπορεί να περιγραφεί, η τρομακτική οικολογική καταστροφή που συντελείται στην Αυστραλία εξαιτίας των συνεχιζόμενων πυρκαγιών, στο μεγαλύτερο τμήμα των εκτάσεων της.
Από την έναρξη των πυρκαγιών μέχρι και σήμερα έχουν αποτεφρωθεί περισσότερα από έξι εκατομμύρια εκτάρια γης. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της καταστροφής αξίζει να αναφερθεί πως οι φωτιές στον Αμαζόνιο έκαψαν 2,5 εκατομμύρια εκτάρια.

Οι δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έκτασης και σφοδρότητας που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων ήδη, ενώ σπαραγμό σε διεθνές επίπεδο, προξενεί και το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής, είναι περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο τα ζώα, που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες, μην έχοντας καν περιθώριο διαφυγής..

Εκατοντάδες ιδιοκτησίες καταστράφηκαν και ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι ενός φίλου, ενώ η χώρα γνώρισε χθες, Σάββατο, μια από τις χειρότερες ημέρες από τότε που άρχισαν οι πυρκαγιές τον Σεπτέμβριο.

Στη νοτιοανατολική χώρα, ο ουρανός γέμισε μαύρους καπνούς και στάχτες έπεσαν σε απομακρυσμένες κατοικημένες περιοχές.

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας. «Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να το έχουμε ξαναζήσει αυτό. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο», σημείωσε προσθέτοντας ότι «αρκετά χωριά που ουδέποτε γνώρισαν την απειλή δασικής πυρκαγιάς κινδυνεύουν να αφανιστούν εντελώς».

Σχεδόν 200 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ το μέγεθος ορισμένων εστιών, ανέρχεται σε εκείνο του Μανχάταν.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Το Σάββατο, το Σίδνεϊ κατέγραψε θερμοκρασίες ρεκόρ, με 48,9 βαθμούς στο δυτικό προάστιο Πένριθ. Η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, που έχει περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κατοίκους μαζί με τα προάστιά της, απειλείται με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την καταστροφή από τις φωτιές δύο ηλεκτρικών υποσταθμών, και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Στην Καμπέρα, η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όταν οι φωτιές κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές να αναζητήσουν καταφύγιο στις ακτές.

AP Photo/Rick Rycroft

Απογοήτευση και απόγνωση…

Η κυβέρνηση -που αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων- κάλεσε χθες 3.000 έφεδρους να αναπτυχθούν για να βοηθήσουν τους πυροσβέστες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον την ίδια ώρα που ένα τρίτο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού -ειδικά εξοπλισμένο για περιπτώσεις καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας- συνδράμει προκειμένου να ανακουφίσει πρόσκαιρα τους πληγέντες.

«Είναι η πρώτη φορά όσο μπορεί κανείς να θυμηθεί που καλείται τέτοιος αριθμός εφέδρων (…). Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν φανερώνοντας το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές.

AP Photo/Rick Rycroft

Η ανακοίνωση επικρίθηκε από τον αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσάιμονς, ο οποίος δήλωσε ότι το πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης. «Περάσαμε μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας προσπαθώντας να δούμε πιο καθαρά» είπε εκφράζοντας «απογοήτευση και απόγνωση», ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τις υπηρεσίες διάσωσης σε αυτή την πολιτεία, την πλέον πολυπληθή της Αυστραλίας.

Πηγή: Efsyn.gr