Συναγερμός: Ισχυρή έκρηξη κοντά στην Αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη

Ισχυρή έκρηξη στην Πράσινη Ζώνη στην Βαγδάτη, στην περιοχή που βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία και πολλές διπλωματικές αποστολές σημειώθηκε σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το RT, ένας πύραυλος Κατιούσα έπεσε στην Πράσινη Ζώνη στην περιοχή που βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία στην Βαγδάτη και πολλά κυβερνητικά κτίρια. Σύμφωνα με τη Daily Sabah οι επιθέσεις και οι εκρήξεις είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν όλοι οι δρόμοι που οδηγούν προς την πρεσβεία.

Οι ιρακινές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν νεκροί από αυτές τις επιθέσεις.

«Πολλές ρουκέτες στόχευσαν την Πλατεία των Τελετών και την περιοχή Τζαντρίγια στη Βαγδάτη καθώς και την αεροπορική βάση Μπαλάντ στην επαρχία Σαλαχουντίν, χωρίς απώλειες ζωών. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω λεπτομέρειες», αναφέρεται σε λακωνική ανακοίνωση.


Xρήστες του Twitter ανέβασαν βίντεο που καταγράφουν την έντονη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων που φρουρούν την Πρεσβεία.

Δύο πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν εντός της αεροπορικής βάσης Μπαλάντ, στην οποία σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, όπως ανέφεραν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Η βάση αυτή απέχει 80 χιλιόμετρα βορείως της ιρακινής πρωτεύουσας.

Στο μεταξύ, βλήματα όλμων έπληξαν τη συνοικία Τζαντρίγια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Αυτήν την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στο Ιράκ για να προστατεύσουν τους διπλωμάτες και τους στρατιώτες τους. Το αντιαμερικανικό αίσθημα στη χώρα, που υποδαυλίζεται από τις φιλοϊρανικές δυνάμεις, αναζωπυρώθηκε με τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή στη Βαγδάτη. Οι εκκλήσεις για «εκδίκηση» πολλαπλασιάζονται στη Βαγδάτη και την Τεχεράνη. Η Ουάσινγκτον θεωρούσε εδώ και πολλούς μήνες ότι οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις στο Ιράκ είναι πιο επικίνδυνες για τα αμερικανικά συμφέροντα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

13 επιθέσεις με ρουκέτες

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 13 επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Μάλιστα στις 27 Οκτωβρίου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός υπεργολάβος σε μια βάση στο κεντρικό Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως οι ΗΠΑ κατηγορούν τις φιλοϊρανικές συνιστώσες του συνασπισμού πολιτοφυλακών Χασντ αλ Σαάμπι (Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίσης).