Ο Μπόρις Τζόνσον απαγγέλει Ιλιάδα στα αρχαία ελληνικά, αλλά δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα - Δείτε το βίντεο

Με…πιάνο και αρχαία ελληνικά;  Ο αριστοκρατικής καταγωγής Μπόρις Τζόνσον το 2013 είχε απαγγείλει  Ιλιάδα στα αρχαία ελληνικά, στο φεστιβάλ συγγραφέων στη Μελβούρνη.Το βίντεο ξαναήρθε στην επιφάνεια την περασμένη Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019, και πολλοί χρήστες θαύμασαν τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Αλλά, σε μια δεύτερη ανάλυση, ο θαυμασμός αντικαταστάθηκε από τις ειρωνείες, όταν διάφοροι χρήστες που υποστήριζαν ότι γνωρίζουν την αρχαία ελληνική ή ότι ήταν ειδικοί στην αρχαιοελληνική γραμματεία είπαν ότι αυτά που έλεγε ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ακαταλαβίστικα.


Για να επαληθεύσει το πόσο αρχαία ελληνικά είναι αυτά που απήγγειλε ο Μπόρις Τζόνσον, η εφημερίδα Liberation, απευθύνθηκε στην καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, Μανόν Μπρουγιέ, στο γαλλικό πανεπιστήμιο της περιοχής Πικαρντί, η οποία τους απάντησε:
«Ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου έχει μάλλον καλή μνήμη. Απήγγειλε τους 36 πρώτους στίχους της Ιλιάδας, με μερικά λάθη είναι αλήθεια: ξέχασε τους στίχους 8,15, 16, 18 ως τους 23 και 32, και έκανε κάποια λάθη ελληνικών, τα οποία σημαίνουν εμφανώς ότι δεν καταλαβαίνει πολύ καλά το Ομηρικό κείμενο. Εν συντομία, κατά τη γνώμη μου, απαγγέλλει αρκετά καλά αν και δεν καταλαβαίνει τα πάντα».

Για την προσφορά που χρησιμοποιεί ο Μπόρις Τζόνσον, η καθηγήτρια Μανόν Μπρουγιέ επισημαίνει ότι «έχει μάλλον μια βρετανική προφορά, η οποία είναι φυσιολογική στην άλλη πλευρά της Μάγχης, αλλά και πέραν του Ατλαντικού, γι’αυτό οι Ελληνες γράφουν στο Twitter ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Αλλά ούτε εμένα θα με καταλάβαιναν!»


Η Liberation ρώτησε, στη συνέχεια, και τον φιλόλογο-σκηνοθέτη Φιλίπ Μπρουνέ, ο οποίος δήλωσε: «Η απομνημόνευση και η ερμηνεία του Μπόρις Τζόνσον είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες, εκτός από κάποιες παύσεις και μικρά λάθη. Σίγουρα, η προφορά δείχνει τον βρετανικό τρόπο εκμάθησης των αρχαίων ελληνικών. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάποιον άλλον ηγέτη στη Γαλλία να επιχειρεί μια αντίστοιχη απαγγελία».

Ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον, όπως είναι το πλήρες όνομά του του Βρετανού πρωθυπουργού , μπορεί να καυχάται όχι μόνον για τον πολιτικό πατέρα του, και την περιουσία του, αλλά και για τις αριστοκρατικές οικογενειακές του ρίζες που φθάνουν μέχρι τον βασιλιά Γεώργιο Β’.