Πήρε την έγκριση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε σήμερα τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Λιβύης.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ. Η Άγκυρα έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού την οποία είδε το πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα.

Κατά την επίσκεψη του Σάρατζ στην Τουρκία, στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκε επίσης η συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας “απέκτησε ισχύ νόμου μετά την έγκρισή του” ανέφερε το τουρκικό κοινοβούλιο στον ιστότοπό του. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, η συμφωνία επικυρώθηκε με ψήφους 269 υπέρ έναντι 125 κατά.

Στις 10 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αναπτύξει στρατό στη Λιβύη για να στηρίξει την GNA, εφόσον ζητηθεί από την Τρίπολη. Την Παρασκευή είπε επίσης ότι η Άγκυρα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία μισθοφόρους που στηρίζουν τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που προσπαθεί να καταλάβει την πρωτεύουσα.

Η συμφωνία ωστόσο δεν δίνει στην Τουρκία το δικαίωμα να στείλει στη Λιβύη μάχιμες δυνάμεις. Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, επιτρέπει στις δύο πλευρές να στέλνουν η μία στην άλλη στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό για αποστολές εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

Προκειμένου να εγκριθεί η ανάπτυξη μάχιμων δυνάμεων στη Λιβύη, η τουρκική εθνοσυνέλευση πρέπει να εγκρίνει μια ξεχωριστή εντολή, όπως το κάνει κάθε χρόνο για την αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη στενή συνεργασία Τουρκίας και Λιβύης στους τομείς των πληροφοριών, την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της μετανάστευσης. Η GNA ενέκρινε τη συμφωνία την Πέμπτη.