Νεκροί στην...μήνι ηφαιστείου στην Νέα Ζηλανδία

Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί, από την έκρηξη ηφαιστείου στο νησάκι Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας και εκφράζονται φόβοι πως θα αυξηθούν. Η αγωνία εντείνεται για την τύχη των αγνοουμένων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι Αρχές διευκρίνισαν ότι πάνω ή γύρω από το νησί υπήρχαν περί τα 50 άτομα τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη του Ουακατάνε.

Οι 23 εξ αυτών διασώθηκαν, ωστόσο πέντε υπέκυψαν στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι 18 νοσηλεύονται τραυματίες.

«Ομάδες έρευνας και διάσωσης της αστυνομίας υποστηρίζουν τα συνεργεία της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», είπε η πρωθυπουργός, Τζασίντα Αρντέρν.

12 τουρίστες δείχνει η κάμερα

Mια διαδικτυακή κάμερα, η οποία ήταν τοποθετημένη πάνω στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας δείχνει ότι τουλάχιστον μια ομάδα τουριστών βρισκόταν μέσα στον κρατήρα λίγα λεπτά προτού σημειωθεί η έκρηξη και την περιοχή να έχει καλυφθεί από ηφαιστειακή σκόνη.

Η κάμερα αυτή, η οποία ήταν τοποθετημένη στον κρατήρα και την οποίαν διαχειριζόταν η υπηρεσία γεωλογικών κινδύνων της Νέας Ζηλανδίας GeoNet, δείχνει μια ομάδα ανθρώπων να περπατά κοντά στο χείλος του κρατήρα, όπου η παρουσία λευκού καπνού σε χαμηλό επίπεδο είναι διαρκής, λίγο προτού σημειωθεί η έκρηξη στις 14:11.

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα, η οποία φαίνεται να περιλάμβανε περίπου 12 ανθρώπους, κλήθηκε να απομακρυνθεί ή απλώς συνέχισε την περιήγησή της αγνοώντας τον κίνδυνο που πλησίαζε.

Ομάδα τουριστών βρέθηκε μέσα στον κρατήρα λίγο πριν την έκρηξη του ηφαιστείου στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε νωρίτερα ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Εντωμεταξύ, συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από την ώρα της έκρηξης. Τουρίστες που βρίσκονταν στο Λευκό Νησί τρέχουν να καλυφθούν και αργότερα περιμένουν να τους απομακρύνουν καθώς το ηφαίστειο Ουκατάνε ξερνά βράχια και μια στήλη τέφρας ύψους 3,5 χλμ. στον ουρανό.

Ο πανικός είναι διάχυτος καθώς κάποιος από τους επιβαίνοντες σε ένα από τα πλοιάρια που μεταφέρουν τουρίστες καταγράφει τις αντιδράσεις τους μετά την έκρηξη.

Επιζώντες της έκρηξης του ηφαιστείου στο Λευκό Νησί της Νέας Ζηλανδίας, περιμένουν στην ακτή να τους απομακρύνουν.