Η Κύπρος προσφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης για τις τουρκικές παραβιάσεις στην ΑΟΖ

Τον δρόμο για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, αναφορικά με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, φέρεται ότι ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μετέδωσε το sigmalive.com, η Κυπριακή Δημοκρατία, επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση κλήσης στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό αφού σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ουδείς άνοιξε την πόρτα της τουρκικής πρεσβείας για να παραλάβει την κλήση και αυτό είναι καθοριστική τακτική αποφυγής, καθώς για να υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης πρέπει να γίνει από κοινού.

Στο ενδεχόμενο που το ένα κράτος αρνείται, τότε, δύναται το δεύτερο κράτος να προχωρήσει σε προσφυγή αν τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πάνω σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται τώρα η Λευκωσία.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται πως θα πρέπει να αναγνωρίζεται και από τα δυο κράτη η δικαιοδοσία του συγκεκριμένου δικαστηρίου.

Σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε το sigmalive διπλωματικοί κύκλοι, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Χάγη να αποφασίσει υπέρ της Λευκωσίας, χωρίς ωστόσο, η απόφαση να είναι δεσμευτική για την Τουρκία η οποία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Παρόλα αυτά, μια τέτοια εξέλιξη, θα αποτελεί άλλο ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της πίεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να προχωρήσει σε επίδοση μέσω fax το οποίο αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο, στο ενδεχόμενο που η Λευκωσία αποφασίσει να προσφύγει στην Χάγη μονομερώς.

Όπως υπογραμμίζει ο Ελεύθερος Τύπος, η κίνηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο στις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όσον αφορά στο άλλο μέτωπο, δηλαδή σε αυτό της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη γίνονται διπλωματικές προσπάθειες για αντίδραση της ΕΕ.

 

Προτεινόμενα για εσάς