Διαμάντι 49 καρατίων, ανάμεσα στα κλοπιμαία από το Μουσείο Grunes Gewolbe της Δρέσδης (Εικόνες & Video)

Το λευκό διαμάντι της Σαξονίας, ένα διαμάντι 49 καρατίων είναι ανάμεσα στα δέκα περίπου πολύτιμα αντικείμενα που εκλάπησαν τη Δευτέρα στη θεαματική διάρρηξη στο μουσείο της Δρέσδης Grunes Gewolbe (Πράσινος Θόλος), ανακοίνωσε η διεύθυνση του μουσείου.

Όλα έγιναν μέσα σε λίγα μόλις λεπτά λίγο πριν από τις 5 το πρωί (τοπική ώρα) της Δευτέρας, όταν τέσσερις διαρρήκτες κατάφεραν να μπουν μέσα στο μουσείο, έχοντας πριν κόψει την ηλεκτροδότησή του και κρατώντας τσεκούρια. Με αυτά έσπασαν τις γυάλινες προθήκες, άρπαξαν τους αριστουργηματικούς βασιλικούς θησαυρούς και διέφυγαν ανενόχλητοι.

 To Video – ντοκουμέντο από τη ληστεία του αιώνα:

Οι φρουροί μπορούσαν να τους δουν, ενώ δρούσαν, μέσω των καμερών ασφαλείας αλλά μην όντες οπλισμένοι, δεν παρενέβησαν, πάτησαν ωστόσο το κουμπί κινδύνου, μέσω του οποίου ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία αν και έσπευσε, δεν πρόλαβε τους δράστες.

Αποτέλεσμα εικόνας για λευκό διαμάντι της Σαξονίας"

Το λευκό της Δρέσδης

Το λευκό διαμάντι της Σαξονίας, γνωστό και ως λευκό της Δρέσδης,  είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα κοσμήματα της συλλογής του Αυγούστου του Δυνατού, Εκλέκτορα της Σαξονίας τον 18ο αιώνα και μετέπειτα Βασιλιά της Πολωνίας.

Ενσωματωμένο σε μια επωμίδα, αυτό το διαμάντι των σχεδόν 50 καρατίων αποκτήθηκε τον Φεβρουάριο του 1728 από τον Αύγουστο τον Δυνατό έναντι ποσού που θεωρείται «σχεδόν ασύλληπτο» για την εποχή εκείνη – 200.000 τάλερ (παλιό γερμανικό νόμισμα), αναφέρει το μουσείο στον ιστότοπό του.

Το κομμάτι που εκλάπη «έχει μεγάλη αξία γιατί θεωρείται ότι είναι μια πέτρα πολύ υψηλής ποιότητας. Η καθαρότητα δεν είναι γνωστή για αυτό το διαμάντι, αλλά υποθέτοντας ότι έχει σχετικά καλή καθαρότητα, είναι μια πέτρα αξίας ενδεχομένως 10 έως 12 εκατομμύρια δολαρίων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τομπίας Κόρμιντ, γενικός διευθυντής της εταιρίας 77Diamonds. Αν οι ληστές το έχουν στα χέρια τους, πέτυχαν «τζακ-ποτ», πρόσθεσε.

Δείτε video, με μερικούς από τους θησαυρούς του Πράσινου Θόλου:

Τα άλλα κλοπιμαία

Οι κλέφτες, που ακόμα διαφεύγουν, άρπαξαν δέκα κοσμήματα και θησαυρούς που έφεραν συνολικά αρκετές «εκατοντάδες» διαμάντια, ανάμεσά τους ένα σπαθί του οποίου η λαβή είναι επικαλυμμένη με εννέα μεγάλα διαμάντια και 770 μικρά διαμάντια, καθώς και τρία σετ κοσμημάτων με διαμάντια και ρουμπίνια «ανεκτίμητης αξίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μουσείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Δείτε video με ρεπορτάζ για την ληστεία του αιώνα στη Δρέσδη:

Έντεκα αντικείμενα εκλάπησαν ολόκληρα, ενώ τμήματα ακόμη τριών πολύτιμων αντικειμένων λείπουν επίσης.

Δείτε στο Video τα ανεκτίμητα αντικείμενα που εκλάπησαν:

Ένα από αυτά, είναι τμήμα του διαμαντένιου περιδέραιου της βασίλισσας Αμαλίας της Βαυαρίας με περισσότερα από 600 διαμάντια.

Αποτέλεσμα εικόνας για δρεσδη μουσειο λευκό διαμάντι"

Ο Πράσινος Θόλος

Κατασκευασμένο τον 16ο αιώνα, το μουσείο φημίζεται για μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη.

Η διευθύντρια του μουσείου Μάριον Άκερμαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι: «Δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε (τα κλαπέντα κοσμήματα) σε μια αξία διότι δεν είναι προς πώληση», εξήγησε η Άκερμαν προσθέτοντας πάντως πως η ιστορική και πολιτιστική αξία των τριών κοσμημάτων είναι «ανεκτίμητη».