Video ντοκουμέντο από την κλοπή του αιώνα στο μουσείο της Δρέσδης - Άοπλοι οι φρουροί παρακολούθησαν τα πάντα live

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Αρχές της Γερμανίας έχουν για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες της κλοπής των ανεκτίμητης αξίας κοσμημάτων από το Μουσείο του Πράσινου Θόλου στη Δρέσδη.

Η ζημία που υπέστη το μουσείο είναι ανυπολόγιστη, καθώς όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι του μουσείου, τα βασιλικά ως επί τω πλείστον σετ κοσμημάτων, με διαμάντια και πολύτιμους λίθου, που κλάπηκαν είναι ανεκτίμητης αξίας.

Κενά ασφαλείας στο μουσείο με τους σπάνιους θησαυρούς

Πρόκειται για την μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική ληστεία. Τα κοσμήματα που εκλάπησαν προέρχονταν από το ιστορικό μέρος της συλλογής του γερμανικού μουσείου που θεωρείται η μεγαλύτερη έκθεση θησαυρών στην Ευρώπη.

Η αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ και, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», τα τρία σετ κοσμημάτων που εκλάπησαν δεν ήταν ασφαλισμένα.

Στο μεταξύ, ο γερμανικός Τύπος αποκαλύπτει ότι το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου, μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των ληστών, δεν πάτησε το κουμπί του συναγερμού αλλά το κουμπί έκτακτης ανάγκης.

Οι άνδρες ασφαλείας του μουσείου παρακολούθησαν live την εξέλιξη της ληστείας, δηλώνοντας, ότι δεν επενέβησαν γιατί δεν ήταν οπλισμένοι και έτσι περιορίστηκαν στο να  πατήσουν το ειδικό κουμπί, καλώντας την Άμεση Δράση.

Ώρα με την ώρα, υπάρχει ο φόβος οι ληστές, να επιχειρήσουν να τα πωλήσουν στην αγορά, γεγονός που σημαίνει ότι πριν θα τα διαλύσουν, τεμαχίζοντας και καταστρέφοντας τα εν λόγω μοναδικά αριστουργήματα.

Δείτε το video ντοκουμέντο:

Τα κλοπιμαία

Σύμφωνα με την υπεύθυνη των Μουσείων της Δρέσδης, Μάριον Άκερμαν, τρία από τα δέκα ιστορικής συν τοις άλλοις σημασία σετ των διαμαντένιων κοσμημάτων που φιλοξενούσε ο Πράσινος Θόλος έκαναν φτερά.

Οι δράστες, χθες το πρωί, έκοψαν το ρεύμα στον Πράσινο Θόλο (Green Vault) -ένα μουσείο ύψιστης ασφαλείας- και έτσι μπήκαν ανενόχλητοι στο κτίριο. Στις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας διακρίνονται δύο άνδρες να μπαίνουν από ένα παράθυρο, κρατώντας τσεκούρια και με αυτά να σπάζουν τρεις προθήκες και να αφαιρούν τα κοσμήματα.

Ερευνάται δε, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εάν συνδέεται με την κλοπή, πρόσφατη πυρκαγιά που κατέστρεψε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή, κοντά στο μουσείο, που φέρεται να προκάλεσε πρόβλημα στο σύστημα συναγερμού.

Ο Πράσινος Θόλος της Δρέσδης

Το Μουσείο του Πράσινο Θόλου, που χρονολογείται από το 16ο αιώνα, διαθέτει μία από τις σημαντικότερες συλλογές παλαιών κοσμημάτων στην Ευρώπη, πολλά εκ των οποίων ανήκαν σε διάσημες βασιλικές συλλογές.

Το ανατολικογερμανικό κάποτε μουσείο είχε υποστεί ζημιές στη διάρκεια του συμμαχικού βομβαρδισμού το 1945. Μετά τον πόλεμο, άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του.

Ο Κόκκινος Στρατός είχε πάρει στη Σοβιετική Ένωση ένα μέρος των έργων, τα οποία όμως επαναπατρίσθηκαν το 1958 στη Δρέσδη. Ονομάζεται Μουσείο του Πράσινου Θόλου επειδή αρκετές αίθουσες του είναι διακοσμημένες με μαλαχίτη, ένα ημιπολύτιμο πράσινων αποχρώσεων ορυκτό.

Πρόκειται για ένα μουσείο με απίστευτης ομορφιάς εκθέματα, ανεκτίμητης αξίας,  με περισσότερα από 3.000 κοσμήματα και αντικείμενα από χρυσό, ασήμι, πολύτιμες πέτρες, πέρλες και ελεφαντόδοντο.

Ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνεται ένα μεγάλο γλυπτό ινδικής βασιλικής αυλής του 18ου αιώνα κι ένα χρυσό σερβίτσιο του 1701. Ένα από τα πιο σπάνια αντικείμενα της συλλογής του μουσείου είναι το περίφημο σπάνιο πράσινο διαμάντι 41 καρατίων, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε έκθεση στη Νέα Υόρκη.

Οι μεγαλύτερες ληστείες κοσμημάτων και έργων τέχνης στην ιστορία:

– Μουσείο της Βοστόνης: 300 εκατ. δολάρια. 18 Μαρτίου 1990. Η μέχρι πρόσφατα, μεγαλύτερη ληστεία στο χώρο της τέχνης. Δύο άντρες ντυμένοι αστυνομικοί μπήκαν στο μουσείο, πέρασαν χειροπέδες στους φρουρούς και έκλεψαν 12 πίνακες αξίας πάνω από 300 εκατομμύρια.

– Κέντρο κοπής διαμαντιών Αμβέρσας: Φεβρουάριος 2003. Οι ληστές τόλμησαν μια κινηματογραφική κλοπή. Η σημερινή αξία των διαμαντιών που κλάπηκαν υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

– 2005, Αεροδρόμιο Άμστερνταμ: Διαμάντια αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφέρονταν με φορτηγό, έκλεψαν ληστές.

– 2013, Κάννες: Ένας ένοπλος έκλεψε κοσμήματα από το κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου, αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ.

– 2018, αεροδρόμιο Γκουαρούλος του Σάο Πάολο, από τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση στη Νότια Αμερική, ομάδα ληστών έκλεψε 750 κιλά χρυσού και πολύτιμα μέταλλα, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος