Τρόμος από τα 6,4 ρίχτερ στην Αλβανία - Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών

Όσο περνούν οι ώρες αποκαλύπτονται οι καταστροφικές διαστάσεις του σεισμού 6,4 βαθμώνς της κλίμακας ρίχτερ που έπληξε σήμερα λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα· 05:00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει στους13, ενώ με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται και αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Παράλληλα, πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα το ΑΠΕ μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.

Βίντεο που ανέβηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα καταγράφουν μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτίρια

Δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο και πρόσθεσαν πως πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.

Το πρακτορείο Ansa κάνει λόγο για τουλάχιστον 150 τραυματίες. Σύμφωνα με το Associated Press, οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει στους έξι, ενώ με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνεται και αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία. Παράλληλα, πληροφορίες που μετέφερε νωρίτερα το ΑΠΕ μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας ένα άτομο πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του για να γλιτώσει από το σεισμό, αλλά έχασε τη ζωή του στο Κουρμπίν, 50 χλμ. βορείως των Τιράνων, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε από την κατάρρευση κτιρίου στο Δυρράχιο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως η ισχυρή σεισμική δόνηση στη γειτονική χώρα δεν θα έχει καμία επίπτωση στον ελλαδικό χώρο.

Όπως είπε, έγινε αισθητός σε όλη τη βόρεια Ελλάδα ενώ πολλά κτίρια στην περιοχή όπου χτύπησε ο εγκέλαδος είναι σε οριακή κατάσταση.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ σπεύδει προς βοήθεια

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, για να του εκφράσει την συμπαράστασή του  

 

 

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Τόνισε, επίσης, στο κ. Ράμα, πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.