Πυρετός διαβουλεύσεων στο Βερολίνο, για το Κυπριακό - Σχεδιάζεται άτυπη πενταμερής

Λίγο πριν από τις 23:00 τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη, Ακιντζί και Γκουτέρες και στην δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που δόθηκε στην δημοσιότητα, αμέσως μετά, αναφέρεται ότι έγινε μια συγκεκριμένη και ειλικρινής συνάντηση.

Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε παράλληλα την δέσμευσή του να διερευνήσει την πιθανότητα μιας άτυπης πενταμερούς στην κατάλληλη περίοδο.

«Το βράδυ πραγματοποίησα άτυπη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να διαπιστώσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται ούτως ώστε να φτάσουμε σε μία θετική κατάληξη στο κυπριακό πρόβλημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστασιάδης-Ακιντζί-Γκουτέρες-Κυπριακό-Βερολίνο-Διαβουλεύσεις"

Η συζήτησή μας ήταν συγκεκριμένη και ειλικρινής. Και οι δύο ηγέτες καλωσόρισαν την δέσμευση τους και με διαβεβαίωσαν για την προσήλωσή τους και την αποφασιστικότητά τους να πετύχουν μία διευθέτηση στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως έχει ήδη συμφωνηθεί στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δύο ηγέτες παρακινούμενοι από την αίσθηση του κατεπείγοντος, συμφώνησαν ότι η επιτυχία μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι για το καλύτερο, για το μέλλον και των δύο κοινοτήτων και ότι το status quo δεν είναι βιώσιμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστασιάδης-Ακιντζί-Γκουτέρες-Κυπριακό-Βερολίνο-Διαβουλεύσεις"

Οι δύο ηγέτες, σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, επανέλαβαν την δέσμευσή τους στο κοινό ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και τα έξι σημεία του πλαισίου που παρουσίασα την 30η Ιουνίου του 2017, με στόχο να πετύχουν μια στρατηγική συμφωνία.

Ενόψει αυτών των συζητήσεων, δεσμεύτηκα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο εκκίνησης συναίνεσης για σταδιακές, ουσιαστικές και προσανατολισμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατόν.

Αποτέλεσμα εικόνας για Αναστασιάδης-Ακιντζί-Γκουτέρες-Κυπριακό-Βερολίνο-Διαβουλεύσεις"

Σε αυτό το πλαίσιο δεσμεύτηκα να διερευνήσω μαζί με τους δύο ηγέτες και με τις εγγυήτριες δυνάμεις την πιθανότητα μίας άτυπης πενταμερούς υπό την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην κατάλληλη περίοδο. Είναι γενικώς κατανοητό ότι αυτή τη φορά τα πράγματα πρέπει να είναι διαφορετικά».

Πηγή: kathimerini.com.cy