Ο προκλητικός τρόπος ζωής του βασιλιά σε μια χώρα που «πεθαίνει»

Το 63% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 15-49 ετών πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από τον HIV. Σε αυτό το κράτος, ο βασιλιάς του κατηγορείται ότι ξόδεψε έναν πακτωλό χρημάτων για να αγοράσει έναν στόλο πολυτελών αυτοκινήτων για τις 14 γυναίκες του!

Ο Mswati III της Σουαζιλάνδης – ο προκλητικά πολυτελής τρόπος διαβίωσης του οποίου και η αυταρχική διακυβέρνησή του έχουν απασχολήσει πολλές φορές τον διεθνή Τύπο φέρεται να ξόδεψε έως και 15 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή 19 Rolls Royce και 120 BMW. Φορτηγό εθεάθη να μεταφέρει από τη Νότια Αφρική πολυτελείς BMW X3 και μοντέλα της σειράς 5 σε μια χώρα που το μέσο ετήσιο εισόδημα φθάνει τις 11.000 ευρώ, που σημαίνει ότι ο μέσος εργαζόμενος θα πρέπει να δουλέψει σκληρά επτά δεκαετίες για να αγοράσει μια Rolls Royce και οι σχετικές φωτογραφίες προκάλεσαν κατακραυγή.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον βασιλιά για διασπάθιση του χρήματος προκειμένου να καλοπερνά ο ίδιος και η οικογένειά του. «Θα ήταν λίγο να μιλήσει κανείς για κατάφωρη επίδειξη αλαζονείας και πλήρη περιφρόνηση των αισθημάτων του φτωχού λαού της Σουαζιλάνδης από τον μονάρχη της. Ουσιαστικά τους δείχνει το μεσαίο δάκτυλο και αποδεικνύει σε όλους ότι είναι υπεράνω του Νόμου», σχολίασε ο πολιτικός Γουαντίλε Ντλούντλου.

Μια από τις φωτογραφίες με το φορτίο των πολυτελών αυτοκινήτων ανήρτησε ο ερευνητής δημοσιογράφος Mzilikazi wa Afrika κάνοντας λόγο για «θλιβερά νέα». «Εν μέσω όλων των οικονομικών προκλήσεων της Σουαζιλάνδης ο βασιλιάς Mswati III αποφάσισε να χαρίσει πανάκριβα αυτοκίνητα στις γυναίκες του», είπε.

Ποιος είναι

Ο Mswati III, μετονόμασε τον περασμένο χρόνο την Σουαζιλάνδη σε Εσουατίνι για να γιορτάσει τα 50ά γενέθλιά του και τον μισό αιώνα ανεξαρτησίας από τη Βρετανία.

Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης, Mswati III με μία από τις 14 συζύγους του.
Ο βασιλιάς της Σουαζιλάνδης, Mswati III με μία από τις 14 συζύγους του / Φωτογραφία: ΑΡ

Βρίσκεται στο θρόνο από το 1986, έχει 14 συζύγους και πάνω από 25 παιδιά και κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα των 1,3 εκατ. κατοίκων απολαμβάνοντας απόλυτη χλιδή την ώρα που ο λαός ζει μέσα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.