Θάλαμος αερίων το Νέο Δελχί - Έκτακτα μέτρα παίρνει η κυβέρνηση

Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά έως αύριο, αλλά αναμένεται να αποφασιστεί παράταση του «λουκέτου» έως την Παρασκευή, καθώς η πόλη πνίγεται σε ένα σύννεφο τοξικού νέφους. Το Νέο Δελχί «ασφυκτιά» ξανά λόγω της ανησυχητικά αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η χειρότερη που έχει καταγραφεί στη μεγαλούπολη τα τελευταία χρόνια.

Ινδοί αξιωματούχο έχουν χαρακτηρίσει την πόλη «θάλαμο αερίων». Τα μικροσωματίδια PM2.5 έχουν μακράν ξεπεράσει κάθε επιτρεπτό όριο στην πρωτεύουσα της Ινδίας και η κακή ποιότητα του αέρα εκθέτει εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο ασθενειών του αναπνευστικού.

Όπως τόνισε και ο επικεφαλής του Δελχί στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, η μόλυνση ήταν «αβάστακτη» σε όλη τη βόρεια Ινδία. Ενώ σε άλλη ανάρτησή του έγραψε πως «υπάρχει καπνός παντού και οι άνθρωποι, περιλαμβανόμενων των νέων, των παιδιών και των ηλικιωμένων, δυσκολεύονται να αναπνεύσουν».

Μονά-ζυγά

Σε μία προσπάθεια να μετριαστεί το φαινόμενο, από σήμερα έως τις 15 Νοεμβρίου τα αυτοκίνητα με μονό ή ζυγό λήγοντα στην πινακίδα θα μπαίνουν εναλλάξ στους δρόμους της πόλης, σύστημα που είχε εφαρμοστεί και το 2016 και το 2017, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν ήταν και αποτελεσματικό. Πάντως οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 56 δολαρίων- διπλάσιο από την προηγούμενη φορά που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο.

Εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης, τα ταξί, τα δίτροχα και τα οχήματα με γυναίκες μόνες.

Σύμφωνα με ειδικούς, το καυσαέριο των αυτοκινήτων είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν μετατρέψει την πόλη σε «θάλαμο αερίων». Βασικό ρόλο παίζουν οι φωτιές στα χωράφια, που μπαίνουν αυτή την εποχή για να καθαριστούν οι εκτάσεις.